Chránená prírodná rezervácia Donau-Auen

Chránená prírodná rezervácia Donau-Auen

Pre rodiny s deťmi aj pre milovníkov prírody doporučujem návštevu zámku v obci Orth. Nájdete tam vstupnú bránu do prírodnej rezervácie Donau-Auen. Je to rezervácia podunajskej kužnej krajiny. Samotný zámok má zmodernizovaný  interiér. Prejdete ním rovno von a cez nádvorie k mostu. Most vedie na zámocký ostrov, kde je úžasná expozícia, ktorá približuje život dunajských lesov.
Obdivujem ako naši rakúski susedia vedia prilákať deti aj ich rodičov k spoznávaniu a ochrane prírody. Na ostrove vytvorili vonkajšiu expozíciu lužných lesov. Ukázali tam na pomerne malej ploche všetko, čo žije a rastie v lužných lesoch.
Ukázali deťom miestne zvieratá ako korytnačky, hady, hlodavce, dokonca aj ukážky trusu, aby spoznali v prírode, aké zvieratko prešlo lesným chodníkom. Ukázali deťom ako vyzerá strom ohryzený bobrom, ako sa vytvárajú podmienky pre divé včely a iný hmyz, ako vyzerá živý had aj jeho zvlečená koža. Vytvorili pre deti hniezdo zo slamy v ich veľkosti, aby vyskúšali ako sa cítia vtáčatká aj dobrodružný lanový most ponad vodu. V strede ostrova je jazierko, ktoré sme obchádzali dookola.
Najväčšie prekvapenie sme našli na konci cesty. Mohli sme vojsť do podzemia a pozrieť si život na dne sladkovodného jazera na vlastné oči. Ako korenia lekná, ako pomedzi ich korene plávajú sladkovodné ryby. Takýto unikátny zážitok len tak hocikde nezažijete.
Zámok v Orth an der Donau
Pohľad z hradnej veže na most, ktorý vedie na ostrov.

 

Hotel pre užitočný hmyz
Syseľ obyčajný
Miestna užovka

Strom ohryzený od bobra
Hniezdo ďatľa, ktoré našli v prerezanom strome.

 

 

 

Dobrodružný prechod cez vodu

 

 

Neviete si predstaviť ako to vyzerá pod hladinou takéhoto jazera?  Tu to môžete zistiť.

 

 

Ryby sa preháňajú pomedzi korene lekien.

 

Nezabudnuteľný zážitok.

Leave a Reply