Naša strešná teraska 2. Pre záhradníckych nadšencov

Naša strešná teraska 2. Pre záhradníckych nadšencov

Thymus praecox “Coccinineus”
 Sedum sprium “Coccineum”
Sedum acre “Yellow Queen”
Thymus citrodorius “Doone Valley”
Sedum spurium”Fuldaglut”

Výberu rastliniek na strechu predchádzalo dôkladné štúdium knižiek a internetu. Najprv som sa držala statočne a dôsledne som vyberala len rastliny na extenzívnu strechu – nenáročné, ktoré vydržia nízku vrstvu substrátu – stačilo by im len 5-10 cm a netreba ich chodiť špeciálne polievať a ošetrovať.

Vybrala som sem materinu dúšku Thymus praecox “Coccineus” s ružovými kvietkami aj citrónovú materinu dúšku Thymus citrodorus “Doone Valley” s ružovými kvietkami, desať kochlíkov skalných ruží

Sempervivum tectorum – však sa rozrastú.

Žlté Sedum floriferum nemali, tak som sa uspokojila so Sedum acre “Yellow Queen” – uvidíme ako sa ukáže.

Hrdzavé lístočky Sedum spurium “Coccineum” na substráte ani veľmi nevidno, ale očakáva sa od nich záplava sýto červeno ružových kvietkov. Podobne ako od Sedum spurium “Fuldaglut”.

“Burina” z našej záhrady Sedum albium “Coral Carpet” – je zelená a budem mať drobné biele súkvetia kvetočkov na ružových stopkách. Ak bude sedum také neodbytné na streche ako na piesčitej pôde v našej záhrade, tak sa o budúcnosť našej strešnej záhradky vôbec nebojím.

A potom sami extenzívna výsadba začala akosi vymykať spod kontroly. 😉
Doplnila som niekoľko už rozkvitnutých sezónnych kvietkov ako sú klinčeky (Dianthus) a saxifraga (asi je to Saxifraga Ardensii), nech potešia, kým sa rozrastú a zakvitnú ostatné rastlinky.

Z minulého nákupu v záhradnom supermarkete som si ukoristila šesť levandulí. Hľadala som takú “obyčajnú”, tú mám najradšej. Zrejme myslím levanduľu “Lavandula angustifolia”, nepáčia sa mi tie francúzske – kvety vyzerajú ako čmeliaky zbiehajúce sa nad rastlinou ;). Veď keď levanduľa podrastie, dám ju dole do záhrady. Pätnásť centimetrová výška substrátu jej asi nebude stačiť.

Podobne ako rozchodníkom, ktoré som tiež ukoristila v našej záhrede – Sedum spectabile. Majú prívlastok Autumn Joy (jesenné potešenie) a právom. Na jeseň zo zelených bochníčkov vyrastú aj polmetrové gule zo staroružových súkvetí, ktoré vydržia až do mrazov len sú stále hrdzavejšie. Pred snehom sa zrežú až k zemi, aby na jar začali odznova. Majú mohutné korene, je mi jasné, že sa im bude substrátu na streche málo a troška sa bojím, že sa predolujú aj cez geotextíliu . Nuž čo, zrejme pôjdu do kochlíkov alebo dolu do záhrady. Len sa mi páčilo mať tam hneď aj niečo vyššie a v rohoch strechy vytvorili prijemný oporný bod pre oči.

Potom tam mám ešte pár trsov pažítky (vznešene Allium schoenoprasum) – presadila som si ju zo záhrady proti Richardovej vôli – nemá rád jej cibuľovú vôňu 🙂 Ale dala som ju čo najďalej od sedenia. Je nenáročná a bude vyčnievať nad ostatnou výsadbou okrúhlymi guľatými hlavičkami kvetov. Milujem takéto kvetinové guľky. Do záhrady s dám určite okrasný cesnak (Allium)!

Leave a Reply