Čo kvitlo v máji v našej záhrade

Čo kvitlo v máji v našej záhrade

Pakost alias Geranium- nikdy som si neuvedomila, že to je divý príbuzný muškátov.

Kúpila som si dve popínavé ruže bez tŕňov- majú oveľa výraznejšiu farbu a väčšie kvety ako som čakala. Škoda, že sa tak páčia aj voškám, už som ich dvakrát striekala, aby som im vysvetlila, čie sú tie ruže.

Poviem to pošepky, ale táto ružička je trošku sklamaním. Obrázok sľuboval plnokvetú a väčšiu sortu. Malé ružičky však pripomínajú skôr šípovú ružu.

Zato sirôtky sú pre mňa milým prekvapním. Nemala som ich moc v láske, pretože mi pripomínali skôr kvety na hroby. Kúpila som ich na konci jesene, aby aspoň niečo ešte v záhone kvitlo. Odvtedy bez prestávky kvitnú, nevadil im ani sneh, ani nastupujúce leto a ich trs je stále väčší.

Na strechu som zasadila nenáročnú achilleu alias rebríček. Na rozdiel od voľne kvitnúcej bielej sa dajú kúpiť žlté a najnovšie aj červené odrody. Toto je odroda Paprika. Mohla som myslieť aj na tehlový podklad a vybrať výraznejšiu žltú odrodu. 🙂 Ale ich jemná krása ma teší aj takto.

Názov tejto trvalky si nepamätám. Ale kvitne usilovne a na večer sa zatvára.

Mám radosť, že sa v našej záhradke darí aj bylinkám. Toto je kučeravý petržlen, ale vedľa neho rastie do krásy aj medovka.
Už rozkvitá sedum – na streche aj v záhrade.

Leave a Reply