Vesmír v záhrade

Vesmír v záhrade

Občas sa zamýšľam nad názvami rastlín. Je zaujímavé ako ich ľudia pomenúvajú v rôznych jazykoch. Dnes som len tak surfovala po amerických stránkach so záhradkárskou tématikou až som narazila na zmienku, že im na záhrade prekrásne rozkvitol “cosmos” až im bralo dych “the cosmos were so beautiful they took our breath away”.
Zaujalo ma to a hľadala som, čo im to vlastne rozkvitlo. 

Keď do google zadáte cosmos, je jasné, čo vám nájde. 😉

Tak som zadala “cosmos garden” a zvedavo čakala, čo nájde tentokrát.

Ale veď túto rastlinku poznám! Je to krasuľka, letnička, ktorú som vysiala na svojej záhrade.
Netušila som, že tak krásne ukáže na veľkých plochách. Tieto zábery sú z kláštorných záhrad v Hannyaji.

Linka na originálny obrázok od autora Hamachidori


Linka na originálny obrázok, autor Xinhua/Hou Jiansen


Takže naša slovenská krasuľka je vo svete priam vesmírna kvetinka. 🙂 Latinský názov je Cosmos bipinnatus. V Čechách ju nežne volajú krásenka. Je to nenáročná letnička, ktorá obľubuje slnečné teplé miesta – nečudo keď pochádza z Mexika.



A ako sa dostala do mojej záhrady?

Minulý rok mi muž doniesol balenie letničiek z potravín – volal sa Vonný pásik. Vo výsevnom pásiku boli rôzne semienka, ktoré sľubovali prekrásnu vôňu. Prihrnula som ho jemne zemou, poliala a čakala na ten zázrak. 🙂 Vyrastli rôzne burinky. Fakt nič moc. Bola som aj trochu sklamaná. Väščinu som neľútostne vyplela. Medzi nimi sa však ukázali dve rastlinky, ktoré boli skutočne krásne. Jedna bola krasuľka a druhá slezovec. Kvitli nádherne, takže som ich nezabudla zvečniť aj tu vo svojom blogu. Treba povedať aj to, že boli neobvykle silného vzrastu a mali silné byle. Je neskutočné čo vyrastie z tak malého semienka.

Starostlivo som si odložila semienka a tento rok som ich vysiala v záhrade aj som si ich zvlášť predpestovala. Čo sa krasuľky týka, nemusela som sa ani namáhať, vysemenila sa aj sama a teraz mi na záhone rastie stovka jej detičiek. 🙂
Ale až po zhliadnutí fotiek zo záhrady v Hannyaji sa naozaj teším, aké to bude keď všetky rozkvitnú.

Leave a Reply