Ranné koncerty

Ranné koncerty

V máji aj v júni som sa často prebúdzala skoro ráno za výrazného vtáčieho spevu. Nízke ranné slnko ožiarilo záhradu s čerstvými orosenými rastlinkami, susedia ešte sladko spali a na neďalekých stromoch začínal koncert. Nádhera! Motkala som sa po záhrade, obzerala nové kvietky, kde tu vytiahla burinku, fotila si rosu na lupienkoch a počúvala nadšené výkony spevavcov.

Začalo ma zaujímať, kto nám to tu tak vyspevuje. Podľa nahrávky, ktorú si urobil môj muž na mobile, to budú asi títo hlavní interpreti 😉  (Nasledujúci text je zo stránky http://www.guitartravel.eu/2011/05/12/vtaky-spev/ )

Drozd čierny (Turdus merula) – Amsel – Common Blackbird

260 mm veľký vták žijúci v celej Európe, južnej Ázií ako aj v Austrálií a Novom Zélande. Vďaka prispôsobivosti drozdov sa dostali až k ľuďom a darí sa im hniezdiť v blízkosti ľudských príbytkov. Samci sú rozpoznateľní podľa čierneho peria a žltého zobáka. Pútajú pozornosť melodickým spevom, ktorý je počuť hlavne na jar. Viac 
SPEV

 

Slávik obyčajný (Luscinia megarhynchos) – Nachtigall – Nightingale

Vták veľký asi ako vrabec (150 mm), symbol básnikov a umelcov, ktorýho je možné viac počuť ako vidieť. Jeho spev je skutočne intenzívny, sentimentálny a impresívny, plný rôznych prvkov, trilov, keďže má veľmi bohatý hlasový fond. Živí sa hmyzom a migruje. Žije v lesoch a húštinách v Európe a juho-západnej Ázii. Viac

SPEV

 

 Žltochvost domový (Phoenicurus ochruros) – Hausrotschwanz – Black Redstart

Čierno-sivý vtáčik s oranžovo-červeným chvostom hniezdi v celej Európe a veľkej časti Ázie. Druh pôvodne pochádza zo skalnatých častí a kameňolomov. Dnes sa hojne vyskytuje v mestách a dedinách a jeho s nástupom jari až do jesene sprevádza každodenný život človeka. Živí sa rôznym hmyzom a pavúkmi. Samček má svižný, zvučný spev a “fit-tek-tek” volanie. Hniezdi aj na balkónoch, žľaboch a strechách a stráži si svoje teritórium. Viac    
SPEV

Celkom učite tu máme aj belorítky, ktoré sa naháňajú v letkách za muchami, straky, ktoré sa nám špacírujú po trávniku,  kŕdle vrabcov a vrany, ktoré nám hádžu orechy na cestu a potom ich rozbité vyzobávajú.

Nahrávky spevu sú zo stránky  http://dobrovodsky.info/vtaky/. Aj vy si tu môžete násť toho vášho spevavca.

Pre záujemcov sa v Bratislave organizujú kurzy spevu vtákov – rozpoznávanie spevavcov so skúsenými ornitológmi. Zujala ma metóda akou záujemcom predstavujú vtákov. Viď jedna veta zo stránky www.watching.sk:
„Pri kurze si často pomáhame prepismi vtáčích hlasov do ľudskej reči, napr. spev pinky by sa dal
napodobniť takto: Čo to tu robííííš, ty ty ty ty, Ďuro!“ s úsmevom napodobňuje Ján Dobšovič z
www.watching.sk.”

PS Máme tu jedného vtáčika, ktorý pípa ako naša zabezpečovačka. Neviem, či sa to od nej naučil alebo výrobca zabezpečovačky použil jeho pesničku. 🙂 Slúsim zistiť, ktorý vtáčik to je.

Leave a Reply