Ostrov Mainau: Malá krásna záhradka

Ostrov Mainau: Malá krásna záhradka

Väčšina nadšených záhradníkov má doma podstatne menšie priestory, kde môže realizovať svoju záľubu, ako záhradníci na ostrove Mainau. Práve pre nich však vytvorili prekrásnu malú záhradku – názornú ukážku toho, ako aj na relatívne malom priestore môžeme vytvoriť kvetinový raj na zemi.
Poďte sa po nej poprechádzať, pokochať sa a inšpirovať sa.
Priznávam, že je veľmi ťažké nafotiť záhradu tak, ako by ste ju videli, keby ste v nej stáli. Zdala sa mi tak krásna, že som nevedela kam skôr otočiť foťák. Začnem preto pre lepšiu predstavu mapkou a potom vám skúsim ukázať postupne každý kútik.
Na mapke ľahko nájdete záhradnú chatku. Je úhľadná, mudra s bielymi okenicami a s prestrešením vchodu vhodný na malý stolík a stoličky. Vošla som odzadu popri hrabovom plote.
Hneď pri vchode ma zaujal kút vysadený vysokými tvalkami a z nich najmä zvončeky vysoké ako ja. Zistila som, že ide zvonček bielokvetý Campanula lactiflora tentokrát v modrej odrode “Prichard”. Ide o mrazuvzdornú trvalku, ktorá znesie slnečné aj polotienisté a vlhké stanovištia.

Campanula lactiflora “Prichard”
Pri chatke je postavená jednoduchá pergola, obrastená vistériou. Poskytuje tieň pre príjemné záhradné posedenie s výhľadom na trvalkoú výsadbu.
Ďalší vchod do záhrady vedie pred chatku. Je obrúbený prekrásnou popínavou ružou. Tá naznačuje, s čím sa stretneme hneď za vstupom. Celú túto stranu zdobí romantická výsadba ruží doplnená soškami.
Opačný koniec záhradky je úžitkový. Je tam malý vzorne udržiavaný skleník, ktorý lemujú stĺpovité stromky podrastené levanduľou. Nájdete su aj stromčekové ríbezle.
Hneď za skleníkom sa v rohu záhtrady ukrýva intímne posedenie v altánku porastenom ružami. 
Z tejto časti záhrady pozeráme cez záplavu trvaliek na chatku s pergolou. Uprostred trvalkového záhona je jazierko s leknami. Okolie je vysadené vlhkomilnými trvalkami.
 Táto čast záhrady ponúka pohľad von – na vzrastlé stromy, briežok s viničom a švédskou vežou.
Hneď za plotom je plodmi obsypaná čerešňa a rozložitý kvitnúci strom – magnólia veľkokvetá Magnolia grandiflora. Ide o mrazuvdzornú neopadavú magnóliu, ktorá kvitne v lete veľkými smotanovobielymi kvetmi. Na webe garten.cz som našla informáciu, že najodolnejšia je odroda “Edith Bogue”. Že pani Edith vymrzli jeden rok všetky magnólie až na mtúto jednu, tak ju začala množiť a stala sa vďaka tomu milionárkou.
Cestička vedie ďalej, tu je pohľad odzadu na pergola a chatku. Prejdeme aj okolo bylinkovej špirály.
Zaujalo ma, že táto záhrada ma naozaj minimálny trávnik. Poskytuje však návštevníkovi veľa zaujímavých pohľadov, záhradkárovi úžasnú možnosť sa realizovať a pôsobí ako balzám na dušu. Pre mňa je skutočnou inšpiráciou čo všetko by som mohla raz mať vo svojej malej záhradke.

Leave a Reply