Škótsko 3. deň – mestečko Fort William a horská gondola Nevis Range

Škótsko 3. deň – mestečko Fort William a horská gondola Nevis Range

Do mestečka Fort William, ktoré je hlavnou stanicou pre milovníkov outdoorových aktivít, sme prišli až podvečer. Prichýlil nás tradičný hotel Alexandra priamo v centre – po toľkých zážitkoch nám odpočinok dobre padol. Rozhodla som sa, že si spravíme aspoň malú ochutnávku krás okolia a pred spaním som naplánovala výlet k vodopádu s lanovým mostom ponad riečku. Na webe však varovali pred výletom po daždi kvôli podmáčanej lúke, ktorá k nemu vedie.
Celú noc lialo ako z krhly. 
Dali sme si teda výdatné anglické raňajky v jedálni s krásnym výhľadom na susedný kostol a vybrali sa na hlavnú ulicu doplniť zásoby. Milujem kníhkupectvá tak ako cukrárne, tak sme v jednom hneď zakotvili. 🙂
PS Nestihli sme využiť mnohé aktivity, ktoré okolie Fort William ponúka – ako napríklad pravidelné plavby za tuleňmi, množstvo túr vrátane výstupu na najvyšší vrch Britských ostrovov Ben Nevis.
V okolí Fort William môžete nájsť mnoho zaujímavých miest  – milovníci technických pamiatok tu môžu nájsť unikátne Neptúnovo schodište – sústavu zdvíhadiel, ktorá zdvihne lode na kanáli až do dvadsať metrovej výšky. A milovníci parných vlakov a Harryho Pottera sa tu môžu previezť na historickom parnom vlaku The Jacobite cez prekrásny viadukt Glenfinnan možno až do čarodejníckej školy v Hogwarte. 😉

 

Cestou z Fort William lialo ako z krhly a tak sme minuli odbočku k Neptúnovmu schodišťu a spontánne odbočili k jedinej gondolovej lanovke v Británii –  Nevis Range mountain gondola. Vyviezli sme sa do výšky 650 m, počkali pri horúcej čokoláde a tradičných koláčikoch, kým sa na chvíľu vyčasí a potešili sa výhľadom do údolia. V lanovke sme krútili hlavami nad odvahou jazdcov, ktorí schádzali dolu strmým mokrým kopcom na bicykloch po špeciálne upravenej dráhe.

Leave a Reply