Škótsko 4.deň – Portree a plavba člnom za skalnými orlami, Isle of Skye

Škótsko 4.deň – Portree a plavba člnom za skalnými orlami, Isle of Skye

V hotelových materiáloch o možnostiach Isle of Skye som našla niekoľko ponúk na plavbu člnom s pozorovaním divokej prírody. Kapitán člna Brigadoon sa od roku 1996 venuje plavbám za skalnými orlami a aby ukázal turistom ich majestátnosť zblízka, začal ich kŕmiť. Na more chodím veľmi rada, preto som rezervovala miesta na člne. Ak by sa nám podarilo uvidieť aj nejaké skalné orly, bude to bonus navyše.
Plavbu sme naplánovali na druhú hodinu, ale cesta okolo poloostrova Trotternish trvala oveľa dlhšie ako sme odhadovali. Niekde na pol cesty som musela presunúť našu rezerváciu na neskoršiu plavbu. 
Po výlete okolo poloostrova sme sa vrátili späť do mestečka Porteree. Je to centrum ostrova Skye. Ponúka najviac ubytovacích a stravovacích kapacít pre turistov a je jedným z miest, odkiaľ začínajú výlety a okružné plavby. Zaparkovali sme v úzkych uličkách nad prístavom a zbehli sme dolu až do posledného doku, odkiaľ mal vyplávať Brigadoon.

 

Mestečko je plné rybárskych reštaurácií, kde ponúkajú čerstvé dary mora v rôznych úpravách.. Mňa však prilákal malý podnik priamo v prístave, odkiaľ rozvoniavalo tradičné anglické jedlo – fish and chips. Čerstvá ryba vypražená v cestíčku a domáce hranolky na papierovej tácke, zabalené do veľkého bieleho omasteného papiera je tá pravá delikatesa. Najmä ak z nej uzobkávate na plavbe po zátokách ostrova. 🙂


Čo ma najviac zaujalo bolo to, kam sa až dokázali vyštverať miestne ovce. Tuším mali rovnakú genetickú výbavu ako naše kamzíky. Voľne sa pasú po celom ostrove. Majitelia ich len raz ročne pozháňajú na ostrihanie. Ovce idú za pastvou na neuveriteľne nedostupné miesta. Ak sa však ovca dostane na skalnú plošinu, z ktorej sa nevie sama vrátiť, vyžerie celé okolie, kam dočiahne a nakoniec sa nedá robiť nič iné, len ju odtiaľ zostreliť.

Orly skalné sedeli na konároch, odkiaľ mali parádny výhľad na celú zátoku vrátane člna s turistami, ktorí na ne nedočkavo mierili teleobjektívmi. Kapitán o nich zatiaľ rozprával zaujímavé fakty aj rokmi získané skúsenosti. Všetci netrpelivo čakali, kedy orly sa predvedú.

Potom kapitán vytasil najväčší argument – vysoko zdvihol dnešnú motiváciu a s veľkým rozmachom ju hodil do vody.

Jediné, kto prejavil záujem, boli čajky. Tie dobre vedeli, že tu nejakí naivní ľudia hádžu jedlo do mora. Orly ľahostajne sedeli na svojich miestach a ani sa neunúvali otočiť k nám hlavy. 🙂 Turisti zatiaľ prehľadávali teleobjektívmi a ďalekohľadmi skaly a pretekali sa v tom, kto na nich zbadá ďalšieho nehybného orla. Medzitým sa vyčasilo a tmavé zrázy nasvietilo slnko. 
Ja som sa pohodlne oprela, prižmúrila oči a tešila sa z odleskov slnka na hladine a pohupovaniu na vlnkách. V podstate ma potešilo, že tie orly sú stále ešte divé, robia si, čo sa im zachce a nepanáčkujú turistom za kus ryby. 🙂 

Vydali sme sa na spiatočnú cestu do Broadfordu. Zvolili sme inú trasu a tak sme sa mohli kochaťzas novými výhľadmi na krásy ostrova Skye.

Veľmi častá dopravná značka na ostrove – Pozor ovce! 🙂

Leave a Reply