Thalictrum delavayi – žlťoška

Thalictrum delavayi – žlťoška

Táto rastlinka si ma získala v Kráľovskej botanickej záhrade v Edinburgu. Nikdy predtým som ju nevidela a veľa sa o nej nepíše ani na slovenskom ani na českom webe. Napriek prekrásnej fialovej farbe sa po slovensky volá žlťucha. Podľa obrázkov môžu byť kvietky jednoduché aj plné – podľa variety.

Našla som len tento článok na garten.cz:

Plants: Thalictrum delavayi ‘Hewitt’s Double’ – Yunnan Meadow Rue

Long-lasting double pinkish lavender flowers Sun to partial shade in rich, moist, well-drained soil. Does not like excessively hot summers. Excellent plant for the perennial border or woodland gardens. Cut flowers similar to Gypsophila. Growing in a 4′ pot.

Hardy zone: 4-7
Blooming Time: June-August
Height: 45″
Family: Ranunculaceae
Origin: The species is native to southwest China.

Publisher: Hirt’s Gardens

Článok z zahradnictvikrulichovy.cz:

Podrobný popis produktu Thalictrum delavayi ” Hewitt´s Double ” – žluťucha Delavayova

Výška: 100 – 120 cm
Květ: sv. fialový, plný, VI. – VII.
EXTRA silné, květuschopné rostliny.
Velmi pěkný kultivar, unikátní plné květy…

Thalictrum delavayi ” Hewitt´s Double ” prospívá v polostínu až stínu, ve výživné vlhčí půdě. Mrazuvzdornost do -28°C (zóna 5).
Thalictrum neboli žluťucha je obsáhlý rod, jenž obsahuje přibližně 150 druhů rostoucích takřka po celém světě. Většinou se jedná o stínomilné rostliny, které jsou okrasné orlíčku podobnému olistění a hustými latami drobných kvítků různých barev. Okvětní plátky brzy opadávají, ale květenství zůstává dekorativní velkým množstvím tyčinek. Květenství i samotné rostliny působí vzdušným, elegantním dojmem a oživí stinná místa pod vyššími keři a stromy. Thalictrum prospívá ve vlhčí, výživné zahradní zemině. Netradiční a zajímavá trvalka vhodná do okrasných zahrad, přírodních partií apod. Vděčná trvalka pro milovníky rarit a detailu.
Zajímavost: žluťucha se dříve používala k barvení látek.

Leave a Reply