Škótsko 9.deň – Royal Botanic Garden Edinburgh

Škótsko 9.deň – Royal Botanic Garden Edinburgh

Váhala som, či navštíviť Botanickú záhradu v Edinburgu. Síce bola zaradená medzi najkrajšie škótske záhrady, ale fotografie na jej oficiálnej stránke k nej neboli veľmi láskavé. Keďže sme však mali odlet až v sobotu popoludní, rozhodli sme sa využiť krásny slnečný deň v najväčšej záhrade Edinburgu.
Kráľovská botanická záhrada je vedecká inštitúcia, ktorá sa venuje botanike, zhromažďovaniu a záchrane vzácnych rastlín na vysokej odbornej úrovni. Sú tu vedecké pracoviská, veľké sklenníky a špeciálna zbierka skalničiek.
Mňa si však získala tým, aká je otvorená ľuďom. Vstup do záhrady je voľný počas celého roka. Stala sa tak nielen atrakciou pre turistov, ale aj útočiskom domácich – rodiniek, školákov, párikov aj dôchodcov. 
Ďalším dôkazom, že táto botanická záhrada nie je nabubrelou vedeckou inštitúciou je podujatie pre rodinky, ktoré práve počas našej návštevy pripravoval tím nadšencov v jednotných tričkách. Na zelenom priestranstve pripravili stany a “vedecké pracoviská” pre malých záhradníkov. Deti mali možnosť vyskúšať si presádzanie priesad, skúmať rôzne semiačka pod mikroskopom a dozvedieť sa veľa zaujímavého o rastlinkách. Dokonca aj limonáda a malé občerstvenie pre deti boli aj s bylinkami a zeleninkou zo záhrady. 
Čo mi je sympatické, v Kráľovskej botanickej záhrade vás priamo vyzývajú, aby ste sa prešli po trávniku. Trávnatý chodníček vedie pomedzi krásne zladené záhony. 

Anemonky vysoké vyše metra. 😮

A toto sú metrové prvosienky.

Tento známy živý plot je 8 metrov vysoký a má viac ako 100 rokov.  Strihá sa každý september pomocou mobilnej veže z lešenia. Buky vedia vytvárať dobré ploty; vydržia blízke strihanie a staré listy zostávajú na vetvách až kým ich nové púčiky na jar nevytlačia.
Tento na juh obrátený vysoký živý plot poskytuje perfektnú slnečnú pascu na rast trvalkového záhona. Trvalky poskytujú v lete  fantastickú ukážku farieb a na jeseň ich kvôli semenám milujú vtáky. Buky, ktoré tvoria plot nielenže pomáhajú týmto rastlinám rásť – dômyslená opora utkaná z vetví buka ich podporuje. Opora sa dáva na miesto predtým ako rastliny na jar vyrastú.

Tabuľka s oznamom na veľkom prázdnom záhone: Trvalkový záhon – renovácia. 
Tento trvalkový záhon je tradičnou a veľmi obľúbenou ozdobou botanickej záhrady.
Nanešťastie, táto sekcia potrebuje renováciu a obnovenie kvoli ťažkej invázii buriny Convolvulus arvensis – pupenec (vľavo) a veku rastlín.
Kvôli zvládnutiu pupenca, boli všetky rastliny najvýchodnejšej časti trvalkového záhona odstránené. Záhon potom bol ponechaný prázdny tri roky, potom bol čiastočne osadený začiatkom 2011 a úplne v roku 2012.
Ten istý proces bude nasledovať v tejto časti záhona, s osadením ukončeným ako dúfame do piatich rokov. … 😮

Thalictrum delavayi

Peknú farbu ľalioviek ešte podčiarkuje fialkasté Thalictrum.

Nasledujúce obrázky potvrdzujú ako botanická záhrada v Edinburgu vytvára priestor pre budúcich záhradníkov. Pre študentov záhradníckej školy vytvorili pomerne rozsiahlu plochu hneď za osem metrovým živým plotom s kráľovskými záhonmi trvaliek. Všetci študenti dostali políčko a predpísaný zoznam zeleniny a byliniek, ktoré mali dopestovať. Stvárnenie, dotvorenie kvetinkami a výsledky už boli na ich kreativite a šikovnosti. Nie je to len tak. Tisíce turistov z celého sveta mali možnosť posúdiť, ako sa im darí. A bolo to veľmi inšpirujúce aj pre návštevníkov. Jedinečné študentské záhony boli inšpiráciou, že úžitková záhradka môže byť krásna a môže byť dostatočne dôstojnou spoločnosťou aj záhonom v kráľovskej botanickej záhrade.

Tento študent zanechal na políčku odkaz, že sa inšpiroval v záhrade svojich starých rodičov a že mu tieto rastlinky pripomínajú prázdniny na vidieku.

Políčko originálne lemované niekoľkými druhmi šalátu.

Pamätník kráľovnej matke, najobľúbenejšej škótskej lady. Vyčlenená mu bola ucelená časť záhrady. Každý strom, či rastlina majú svoj význam. Kamenné platne pozdĺž cestičky majú zlaté korunky a názvy všetkých nadácií a spoločností, v ktorých pôsobila. 
Mušle na pamätný altánok vyzbierali kráľovnej matke školáci z celej krajiny.

Svoje si tu nájdu aj nadšení skalničkári.
Túto novovybudovanú tufovú stenu si očividne veľmi cenia, vybudovali pre ňu samostatný nerezový pavilón.

Rozsiahle sklenníky s tropickými rastlinami
Poznáte niekto túto atraktívnu popínavú rastlinu s výraznými červenými kvetmi? Rastie voľne v záhrade.

V centre záhrady je kamenná budova s kaviarňou a malým občerstvením. Aj my sme tu dopĺňali zásoby.  Vyskúšala som tradičné lístkové taštičky plnené pikantnou jahňacinou aj domáce koláčiky. Sedieť môžete vnútri, vonku pod slnečníkmi alebo si môžete spraviť piknik na zvažujúcej sa lúke. Tu vás nepokarhajú, keď si budete chcieť užiť posedenie na zelenom trávniku.

 Táto časť záhrady je venovaná čínskej záhrade. Obsahuje bohatú zbierku rastlín, ktoré rastú pozdĺž chodníka dolu svahom a pri potoku ústiacom do jazierka.

Pri čínskom jazierku v altánku sme sa dali do reči so starším pánom – každý deň sem chodí kŕmiť vtáky. Predstavil nám všetky tamojšie druhy, aj to, čo má ktorý rád do zobáka. 🙂 Vtáky vedeli, že nesie maškrtu a tak sa zlietli všetky:

Čajkám ujo krájal párky. 😮

Sliepočka zelenonohá privolala aj svojho partnera.

Drozd odniesol múčne červy mladým.

Táto časť záhrady je venovaná rastlinám Škótskej vrchoviny. Mali možnosť ich vidieť pred pár dňami. 🙂

Moja obľúbená montbrécia kvitla priamo pri novovybudovanej vstupnej budove. Musím si ju zohnať na záhradu.

Leave a Reply