Škótsko II. 6. deň – Inverewe Garden Scotland – rajská záhrada medzi vresoviskami

Škótsko II. 6. deň – Inverewe Garden Scotland – rajská záhrada medzi vresoviskami

Botanická záhrada Inverewe Garden patrí pod National Trust for Scotland. Je to prekrásna a nezvyčajná záhrada s obrovskou rozlohou severne od mesta Poolewe vo Wester Ross na Škótskej vysočine. Nechajte si na záhradu dostatok času, lebo podľa Wikipedie má samotná záhrada 20 hektárov a k tomu 800 hektárov oblasti pre rekreáciu a ochranu prírody. Založil ju Osgood Mackenzie na pozemku, ktorý mu kúpila matka.

Najväčšou výzvou bolo ochrániť záhradu pred vetrami od mora. Vysadil preto obrovské množstvo korzických borovíc, douglaských jedlí a rododendrónov a vytvoril chránenú zátoku, kde sa napriek severskej polohe dajú pestovať rôzne kvety, zelenina a ovocie. Je to veľký kontrast oproti zeleným kopcom bez vyššieho porastu, ktoré záhradu obklopujú. Na pohľade z Google Maps vidieť jeho heroickú úlohu.

Záhrada sa prirodzene delí na kvetinovú a ovocnú záhradu nad zátokou a na zalesnený kopec, ktorý tiež stojí za návštevu (viď fotky na konci blogu). V lese sú vysadené veľmi atraktívne dreviny a je tam niekoľko jazierok a miest s výhľadom na zátoku.

Príjazd do Inverewe Garden. .
Vstup do Inverewe Garden.
Strom na počeť všetkých, ktorí prispeli k tvorbe záhrady.

Keď prejdete ďalej po chodníku, zrazu sa pred vami otvorí neskuitočne krásny výhľad na záhradu obklopujúcu zátoku

Priamo pod múrom záhrady je vysadená úhľadná zeleninová záhrada.

Nečakali sme, že záhrada bude také veľká, už sme boli hladní a unavení. Kaviareň s občerstvením nám preto prišla veľmi vhod.

Kaviareň v Inverewe Garden.
Oddýchli sme si, posilnili sa a môžeme pokračovať v prehliadke. Vybrali sme sa na kopec do lesnej časti. Vyzbrojení mapkou sme prešli takmer všetkými chodníčkami až po druhú zátoku a späť.
Veľmi sa mi páčili popisky k rastlinám v záhrade. Neuvádzali len názov rastliny ako sa to zvykne v botanických záhradách, ale aj zaujímavé fakty.
Tzpický bambus utečenec. keby sa nedržali skrátka, zachvíľu by to bol len bambusový les. 🙂
Novozélandské stromové paprade sú veľmi atraktívne.
V lese rastie veľká zbierka rododendrónov atraktívnych kôrou, listami a samozrejme kvetmi.
Rhododendron
Rhododendron
Aj pohľad na drobné zátišia v lese bol zaujímavý.
Zátoka na druhej strane lesa.
Zátoka na druhej strane lesa.
Trávnička prímorská (Armeria maritima)

Cestou späť sme našli veľmi zaujímavé jazierko s mäsožravými rastlinami.

Leave a Reply