Dánsko, Egeskov – prekrásny vodný zámok so záhradami

Dánsko, Egeskov – prekrásny vodný zámok so záhradami

Hrad Egeskov rozhodne stojí za návštevu. Strávili sme návštevou celý deň plný zážitkov. Na svoje si prídu milovníci záhrad, histórie, veteránov aj deti. 
Už lúka pri hrade stála za odfotenie. 🙂
Mapka pri vchode naznačuje, že nás čaká naozaj rozsiahly areál. Za kažým rohom sme objavili niečo nové a zaujémavé. Neviem si predstaviť ako záhradníci zvládajú údržbu tak veľkých a rôznorodých záhrad. Ale sú dokonalé – anglický trávnik, upravené záhony, čarovné zákutia.

Hneď pri chode nás zaujala kruhová záhrada Života plná fontánok a kvetov. V strede záhrady sú slnečné hodiny Pieta Heinsa. Záhradu ozvláštnili rôzne hudobné nástroje. Nemohli sme ísť ďalej, kým sme na všetky nezacinkali a nezahrali. 🙂

Z každej strany sa ponúkajú nádherné pohľady na hrad a jeho odrazy vo vode.

Samotný hrad Egeskov ponúka historické miestnosti, expozíciu dobových šiat a pre mňa neodolateľný Titániin palác. Venovala som mu samostatný článok s detailnými fotkami.

V ružovej záhrade pred hradom sú síce lavičky, ale ja som predsa musela odfotiť všetky nádherné kultivary ruží, ktoré by som chela mať vo svojej záhrade. Zatiaľ čo moja rodina si dala čaj a občerstvenie a posedeli si pred malým obchodíkom so suvenýrmi, ja som sa nevedela nabažiť ruží.

Ešte pred mostom vedúcim na hrad sa naľavo nachádza úžitková záhrada. Ale aj tá je prekrásna. Prechádzali sme sa alejami popod oblúky porastené popínavými ružami.
Zvýšené záhony boli tvarované diagonálne. Nielenže boli zaujímavé, ale veľmi praktické. 
Podvihnúť záhon umožní záhradníkovi pridať do záhrady kvalitnú pôdu a oddeliť ho od chodníka.

Stračky (Delphinium) vysadené vo farebných variáciách vytvorili úžasnú výsadbu vo výške človeka.

Pávy oživili záhrady hradu Egeskov. Prechádzali sa majestátne chodníčkami pomedzi ľudí a ozobávali hrášok a ríbezle zo záhonov. Deti okamžite zabudli na únavu, keď objavili malé páviatko.
Odfotiť ho bolo skoro nemožné, mama ho chránila vlastným telom.

Aj malé zákutia za živými plotmi prekvapovali originálnymi riešeniami.
Neveriacky som pozorovala, ako pracovník šikovne strihá živý hádam šesť metrový plot. Keď sme sa vracali rovnakou cestičkou, už ho mal hotový. Budem na neho myslieť, keď zas budem bojovať s našim hrabovým živým plotom. Tajomstvom je zrejme správna technika.

Zákutie vodnej záhrady je pod hlavným chodníkom vedľa jazera. Skoro by so ho prehliadla a bola by to škoda. Tienistá záhrada s malým jazierkom, bielymi ružami a ľaliami skrývala čarovné chodníčky a odpočinkovú lavičku mimo ruchu hlavných trás.

Kaviareň pri zámku dominovala rozľahlému anglickému trávniku a mala krásne upravenú záhradu z každej strany. 
Od hradu sa dalo vojsť do kaviarne cez bielu romantickú záhrad. V takejto by sa mohla prechádzať každá princezná v rozprávke a chcela by sa tu fotiť každá nevesta. 🙂

Keď sú už deti zunované z prechádzok po záhradách, môžu sa vyjašiť na ihrisku obrovských rozmerov. 

Leave a Reply