Rozkvitnutý ostrov Korfu

Rozkvitnutý ostrov Korfu

Ostrov Korfu má jedno úžasné plus. Je od nás vzdušnou čiarou vzdialený menej ako tisíc kilometrov. Len hodinka a pol letu z Viedne a ste na dovolenke na krásnom gréckom ostrove. Ubytovanie sme si našli len 13 km od mesta Korfu, takže presun taxíkom do hotela trval menej ako polhodinku. Slnečné počasie, modré more, príjemný hotel so záhradou plnou kvetov… A môžete začať relaxovať. 🙂
Aj keď ostrov Korfu sa zdá z okienka lietadla modro modrý v modrom mori :), je zbližšieho pohľadu úžasne zelený.
Zeleňou porastené kopce, biele kamenisté zrázy a voda od smaragdovozelenej po tmavo modrú. Toľkoto zelene ponúka na rozdiel od iných vyprahnutých gréckych ostrovov ostrov Korfu.

Prvé rastliny, ktoré na Krofu určite neprehliadnete sú oleandre. Domáci ich používajú od vysokých živých plotov, cez záhrady až po plôtiky medzi dvoma protichodnými pruhmi ciest. Rastú do výšky a sú obsypané kvetmi v mnohých odtieňoch.

Ďalšou neodmysliteľnou rastlinou sú bugenvílie (bugenvillea). Ich obrovský vzrast a sýta farba listeňov ponúka nádherné pohľady. 

U nás také veľké nevyrastú, lebo sa musia v zime chrániť pred mrazmi. Znesú teploty do 5 stupňov Celzia. Pozitívom na pestovanie je, že bugenvílie milujú zásaditú zálievku, takže ako jedny z mála z kvetov ocenia naša tvrdú vodu z vodovodu.
Popravde, netuším, či toto je odroda bugenvillei alebo iná rastlina. Ale je krásna a pôsobí exoticky. 

Ani ibišteky nechýbajú v žiadnej záhrade na Korfu. Jednoduché, či plnokveté, rôznych odtieňov.
Potešujúce je, že si ich môžeme pestovať aj v našich záhradách.

Toto je nádherný odtieň, taký by som veľmi rada získala. 🙂

Typickým stromom Korfu sú olivovníky. Pestujú ich na ostrove milióny. Sú atraktívne nielen pldmi, ale aj svojou zvrásnenou kôrou.
Olivy dozrievajúce na olivovníkoch v hotelovej záhrade.

Nasvietené kmeňe olivovníkov vytvárajú vo večernej záhrade dramatické efekty.
Pre doplnenie atmosféry si treba predstaviť horúcu noc a cvrkot cikád, ktoré sedia takmer na každom strome.
V záhradách na Korfu sa dajú násť mnohé 
Lantana menlivá (lantana camara) tu kvitne veľmi často a má podobu kríčka. Má atraktívne kvety, ktoré počas kvitnutia menia farbu. U nás sa dá pestovať, ak ju na zimu uložíme niekam, kde je teplota 5-10 stupňov Celzia alebo do tmy a chladu, kde opadá.
Pozor, lantana je jedovatá a je nebezpečná aj ným, že vytvára jedovaté plody podobné černiciam. 
Trubkovec

S ostrovom Korfu sa spájajú aj miestne mačky. Nájdete ich na kalendároch, knižkách aj suveníroch z Korfu. O mačky sa domáci vzorne starajú. Nechajú ich voľne chodiť po  hotelovej záhrade aj po kamennej podlahe reštaurácie. Nezabudnú im  pripraviť jedlo a vodu do tienistého kúta.

Leave a Reply