Vtáčiky

Vtáčiky

Vtáčiky sú veľmi vďační hostia. Keď im nasypete niečo dobré do kŕmidla, odvďačia sa vám kopou zábavy pri ich pozorovaní. Ešte viac nás baví skúšať ich čo najlepšie odfotiť. Zatiaľ sme zachytili stehlíka, kŕdle sýkoriek, drozda a sojku. Zatiaľ čakáme, kým aj túto sezónu priletia pred náš fotoaparát zelienka, červienka a glezg.
Väčšine vtáčikov chutia slnečnicové semená, tých dokážu zjesť neuveriteľne veľa za deň. Stehlík priletí a kým sa napcháva slnečnicou, nepustí do kŕmidla žiadnu sýkorku. Odháňa ich krídlom. Drozdy dnes pohrdli jabĺčkom, lebo ešte hodujú na bobuliach paviniča. Ale neskôr v zime jablká ocenia. Veľké sojky, straky a vrany zjedia aj slnečnicu, ale na orechy ich prídu celé skupiny. Len vtedy už si netrúfnu prísť menšie vtáčiky. 
Keď sa neďaleko kŕmidla zavesí búdka, sýkorky si ju všimnú a na jar v nej nakladú vajíčka. Potom môžete pozorovať ako aj 500 krát za deň vláčia húsenice svojim mláďatkám a počúvať ako každé vtáča piští,  aby sa ušla húsenica práve jemu. Keď sýkorka odletí, nastane ticho, kým za pár minút nepriletí späť. Druhý z páru rodičov lieta tiež a počas kŕmenia pozoruje búdku, či nehrozí žiadne nebezpečenstvo.
Stehlík obyčajný (Carduelis carduelis) Pinkovité (Fringillidae)

Sýkorka hôrna(Parus palustris) Sýkorkovité (Paridae)

  

Drozd čierny (Turdus merula) Drozdovité (Turdidae)

Sýkorka veľká (Parus major) Sýkorkovité (Paridae)

Straka obyčajná (Pica pica) Krkavcovité (Corvidae)

Sojka obyčajná(Garrulus glandarius) Krkavcovité (Corvidae)

Leave a Reply