Anglicko 2018 – plán cesty

Anglicko 2018 – plán cesty

Tohtoročnú rodinnú dovolenku som si naplánovala už vo februári. Chcela som navšíviť vyhlásené anglické záhrady, aby som na vlastné oči videla tie prekrásne miesta, ktoré som obdivovala v knihách a televíznych programoch. Najťažšie bolo vybrať, ktoré z tých tisícov anglických záhrad navštívime.  Nepomohlo mi veľmi, že mi manžel kúpil tri encyklopédie anglických záhrad. Takmer každá zo záhrad stála za návštevu. 🙂

Cestu som naplánovala tak, aby bola dovolenka zaujímavá pre celú rodinu a aby sme videli aj iné zaujímavé miesta po ceste. Do plánovania cesty som musela zahrnúť aj praktické obmedzenia – zvyčajne naša dovolenka netrvá viac ako deväť dní aj s cestou a plánujem ju tak, aby sme nestrávili viac času v aute ako v záhradách. Čo obmedzuje počet prejdených kilometrov. Preto bolo treba obmedziť oblasť, ktorú by sme prešli.
Chcela som, aby sme si okrem záhrad užili aj prírodné krásy a pre nás suchozemcov atraktívne morské pobrežie. Spomenula som si na úžasné exteriéry filmov natočených podľa Rosamundy Pilcherovej. A tak som rozhodla pre Cornwall. Dramatické pobrežia, lúky a polia a malebné prístavné mestečká.
Keď som si zúžila oblasť, pustila som sa do výberu záhrad. Nakoniec som sa rozhodla pre dve záhrady Royal Horicultural Society (RHS) – RHS Wisley v Surrey a RHS Rosemoor v Devone.
V Cornwalle som musela vidieť ikonický Eden park. V ďalšom rozhodovaní mi pomohol program  a záhradu, ktorú som videla v programe Glorious Gardens from Above televízie BBC One, kde ukazujú záhrady z teplovzdušného balóna a potom ich záhradníčka Christina Walkden aj navštívi. Videla som len jeden diel zhodou okolností z Cornwallu. Upútala ma záhrada, ktorú vytvárajú na skalách pod malým hradom na prílivovom ostrove St. Michael Mount. V tomto dieli navšívila Christina aj záhradu Trebah Garden. Úzke údolie plné hortenzíí zvažujúce sa až k moru. Poznačila som názov záhrady na post-it – toto miesto raz musím navštíviť!
Potom som navrhla spiatočnú cestu tak, aby sme prešli za dva dni tie stovky kilometrov do Londýna a zároveň aj videli niečo zaujímavé po ceste.  Plánovanie sa skomplikovalo, keď som objavila záhradu, ktorú navrhoval môj obľúbený záhradný architekt Piet Outdolf presne na opačnej strane Anglicka. Po úvahách sme predĺžili dovolenku o tri dni a naplánovali sme teda aj návštevu Pensthorpe Natural Park.
Nakoniec som vytvorila takýto plán:

  7.7.  prílet, RHS WisleyEllington Lodge at The Concorde 
  8.7.  Salisbury, Durdle Door, Exeter, Northgate House, Buckfast Abbey 
  9.7.  Buckfast Abbey gardens, Pennywell Farm, Par Beach Holiday Home
10.7.  Eden ProjectPar Beach Holiday Home
11.7.  The Lost Gardens of Heligan, PolperroPar Beach Holiday Home
12.7.  Trebah Garden, Poppy Cottage GardenPar Beach Holiday Home
13.7.  St. Michael Mount + gardenLand’s End Hotel
14.7.  Land’s End, Tintagel Castle, Woodford Bridge Country Club By Diamond Resorts
15.7.  RHS RosemoorThe Methuen Arms, Corsham
16.7.  Presun do Fakenhamu, Sculthorpe Mill, Sculthorpe 
17.7.  Pensthorpe Park a Millenium GardenSculthorpe Mill, Sculthorpe 
18.7.  Cambridge Computer Museum, Cambridge, odlet
Život nám zariadil aj nečakanú odbočku  – dávny spolužiak nás pozval k sebe do práce – do špičkového vedeckého centra Diamond Light Source pri Oxforde.
Do zoznamu sa ešte nezmestila súkromná záhrada záhradníčky Beth Chatto, tú by som rada ešte niekedy navštívila.

Leave a Reply