Záhrada na Záhorí

Záhrada na Záhorí

Záhrada má hlinitopiesočnatú až piesočnatú chudobnú pôdu. Na pozemku je studňa, ale nie je vybudovaná závlaha. V lete tam býva horúco a sucho, v zime silné mrazy. Prirodzene sa tam darí boroviciam, agátom, prasličke, kvitnú tam králiky, zvončeky, púpavy 😉 … Pozemok je silne zaburinený, pôvodný trávnik je prerastený machom. Z vysadených rastlín sa tam bez akejkoľvek starostlivosti darí hrabom, pôdopokryvným ihličnanom, ľaliovkám, sedumom – Autumn Joy a na moje prekvapenie aj hostám.

Na jeseň som časť záhrady nechala poorať a chcela by som tam vysadiť trvalkovú výsadbu v prériovom štýle. Rada by som tam vysadila rastliny, ktoré zvládnu tieto náročné podmienky bez pravidelného zalievania.

Inšpirovať sa budem knihou Pieta Oudolfa a Noela Kingsburyho Planting A New Perspective.

Zo zoznamu rastlín používaných Pietom Oudolfom, ktorý je na konci knihy,  ma zaujali  tieto:

Achilea filipendulina odroda Cloth of Gold alebo Credo.

Vysoká nad 1,4 m, šírka po 3 yrokoch 0,5-1,0 m, 9 ks/m, zaujímavá 3-9 mesiacov, trvalá, šírenie výhonkami stredné, šírenie semenom nízke, vyhoľovanie v strede stredné,hu slnečné polohy, zvláda sucho aj chudobnú pôdu. HZ 3. Kvitne v strede a na konci leta.

Achilea millefolium

je stredne vysoká 0,8-1,4 m, šírka po troch rokoch 0,25-0,5 m, 9 ks/m, zaujímavá 3-9 mesiacov, trvalá <10rokov, šírenie výhonkami stredné, šírenie semenom stredné, vyhoľovanie v strede nízke, slnečné polohy, zvláda sucho aj chudobnú pôdu. HZ 3. Kvitne v strede a na konci leta.

Alebo odrodu Achillea filipendulina “Parker´s Variety

Ascepias tuberosa 

Teraz ju nemajú.

Stredne vysoká 0,8-1,4 m, šírka po 3 rokoch 0,25-0,5 m, 9 ks/m, zaujímavá 3-9 mesiacov, trvalá, šírenie výhonkami slabé, šírenie semenom nízke, vyhoľovanie v strede vysoké, slnečné polohy, zvláda sucho aj chudobnú pôdu. HR 3. Kvitne v strede a na konci leta.

Baptisia australis

Stredná 0,8 – 1,4 m, šírka po 3 rokoch 0,5-1,0 m, 9 ks/m, zaujímavá 9 mesiacov, trvalá, šírenie výhonkami pomalé, šírenie semenom nízke, vyhoľovanie v strede nízke, slnečné polohy, zvláda sucho. HZ 3. Kvitne na začiatku leta.

Baptisia alba (leucantha)

Vytvára sošný ker s peknou jesennou farbou. Kvitne na začiatku a v strede leta.

Calamintha nepeta

Nízka 0,3-0,8 m, šírka po 3 rokoch 0,25-0,5 m, 11 ks/m, zaujímavá 3-9 mesiacov, trvalá, šírenie výhonkami slabé, šírenie semenom stredné, vyhoľovanie v strede nízke, slnečné polohy, zvláda sucho aj chudobnú pôdu. HR 6. Kvitne v strede leta až do jesene.

Campanula glomerata Dahurica

majú ho aj vo Viktoria-trvalky

Nízka 0,3-0,8 m, šírka po 3 rokoch 0,25-1,0 m, 11 ks/m, zaujímavá krátko, trvalá, šírenie výhonkami rýchle, šírenie semenom stredné, vyhoľovanie v strede slabé, slnečné  polohy a polotieň, zvláda suchú aj chudobnú pôdu. HR 3. Kvitne na začiatku leta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Campanula glomerata Acaulis

Nízky, Oudolf ho doporučuje ako výborne pôdopokryvný v tieni, majú ho aj vo Viktoria-trvalky Kvitne krátko.

Coreopsis Verticillata

Nízka do 0,8 m, šírka po 3 rokoch <0,25 m, 7 ks/m, zaujímavá 3-9 mesiacov, trvalá, šírenie výhonkami nízke, šírenie semenom nízke, vyhoľovanie v strede nízke, slnečné polohy a polotieň, zvláda sucho. HZ 3. Kvitne v strede a na konci leta.

Centranthus ruber Coccineus

Túto trvalku som pridala ja, nie Oudolf!

Echinops ritro

Stredná až vysoká nad 1,4 m, šírka po 3 rokoch 0,5-1,0 m, 7-9 ks/m, zaujímavá 3-9 mesiacov, trvalá <10 rokov, šírenie výhonkami žiadne, šírenie semenom stredné až vysoké, vyhoľovanie v strede nízke, slnečné polohy. HZ 3-5. Kvitne v strede a na konci leta.

Ježibaba guľatohlavá je v Oudolfovom zozname, ale nemá označenie, že znáša suchá. Naproti tomu na stránke slovensketrvalky.sk sa označujú nároky na vlahu nízke:. Ďalej píšu:

“Echinops ritro je nenáročná trvalka, pôvodom z južnej Európy. V našich podmienkach rastie na slnečných stanovištiach, v humóznejších ale aj piesčitých pôdach. Kvitne v letných mesiacoch modrými guľatými kvetmi. V kvete dosahuje výšku 80 cm, kvet je na stonke ktorá vyrastá z prízemnej ružice chlpatých listov. Je ideálna pre včely, do trvalkových zmiešaných záhonov a je vhodná na sušenie do kvetinových kytíc.”

Eryngium bourgatii

Euphorbia characias

Geranium sanquineum

Rastliny kvitnú veľmi obdobie od jari až do konca leta. Kvety sú karmínovej farby.
Je to trvalka, ktorá nájde široké uplatnenie na slnečných stanovištiach, od záhonov, cez skalky až po okraje porastov drevín. Výborne toleruje sucho. Na pôdu je nenáročná.

Gypsophyla paniculata

Knautia macedonica

 

Limonium platyphyllum (latifolium)

Monarda bradburiana

Nepeta racemosa

Oenoctera fructicosa

www.rastlinky.sk:

Perovskia atriplicifolia

 

Sanquisorba officinalis

 

 

 

Salvia Purple rain

 

 

Leave a Reply