Semienka pre novú sezónu.

Semienka pre novú sezónu.

Nikdy ma neprestane udivovať, że v malinkom semienku sa ukrýva celá rastlina. Preto ma vysievanie semienok veľmi baví. Je v tom aj veľký kus nepredvídateľnosti. Minulý rok som vysiala veľa semienok zeleniny a kvetov. Začali rásť optimisticky, ale potom zastali v raste. Popri veľkých priesadách z obchodu boli také chúďatá. Myslím, že príčinou bolo to, že som ich včas nepresadila z výsevného substrátu, ktorý je bez živín a potláča rast. Tento rok to skúsim znova a lepšie. Držím si palce. 😉

Vysievať som začala vo februári rajčinami, paprikou, šalátom, bazalkou.

(Experimentálne som vysiala aj semienka veľkokvetého ibišteka bahenného, ktoré som predtým nechala zmäknúť vo vlažnej vode. Zatiaľ nič nevyrástlo. Neviem, či to je neúspech alebo test mojej trpezlivosti.)

Postupne plánujem pridávať ďalšie semienka zeleniny, byliniek a kvetov.

Vysievala som opäť do výsevného substrátu, ale po vzídení pravých lístkov som rastlinky presadila do kelímkov so záhradnou zeminou obohatenou stimulátorom rastu. Sadeničkám som pri tom pristrihla korienky, aby sa rozkonárili.

Na tému pestovania priesad som našla zaujímavý inovatívny nápad pána Ing. Jána Šlínskeho. Princíp je v tom, že tieto zakoreňovače nemajú dno. Sú postavené na mriežke. Keď korienok normálne prerastie až dolu, tak sa zatočí pri dne. Pri novom spôsobe  sa dostane na vzduch a konček uschne. To vyprovokuje rast bočných korienkov, zahustenie koreňovej sústavy a tým silnejšiu sadeničku.

Celý článok o zakoreňovačoch Galaxy

Nepodarilo sa mi tieto zakoreňovače kúpiť, tak som experimentálne odrezala dná zo všetkých zakoreňovačov. Keď začnú korienky vyrastať von, postavím zakoreňovače na mriežky. Prototyp sme už vytlačili na 3D tlačiarni.

Paprika 22.2.2019.

Paprika po presadení 7.3.2019

Paradajky 22.2.2019

Paradajky presadené 7.3.2019

Šalát 7.3.2019

Bazalka 7.3.2019

Semienka vysiate 7.3.201

Semienka kvetov, ktoré sme si priniesli z dovolenky v Anglicku:

Vysiate 7.3.2019

Z bavlníka kúpeného ako sušená dekorácia sme vysiali s mamou semienka už minulý rok. Mame bavlník aj kvitol, môj bol zakrpatený a do jesene kvitnúť nestihol.

22.3.2019
Bambus 21.3.2019

Leave a Reply