Kvetináče na terase

Kvetináče na terase

Peripetie s cibuľkami

Na jar sme sa na terase tešili z rozkvitnutých cibuľovín. Postupne odkvitli a ja som netrpezlivo čakala, kedy načerpajú silu do cibuliek, zatiahnu listy a ja budem môcť vysadiť kvetináče novými kvetmi.

Hovorí sa, že keď deti idú do školy (september), tulipány idú do zeme a keď deti idú zo školy (jún), tulipány idú zo zeme.

Narcisy, krókusy a modrice vyberať netreba. Ale tulipány – hlavne tie fajnové hybridné sa vybrať musia. Na cibule si robia zálusk háďatká alebo ich zničí hniloba A keď to všetko prežikú, tak sa v teple rozdelí každá cibuľa na malé cibuľky a máme po kvitnutí. Malé cibuľky by sa totiž museli vysádzať niekoľko rokov ako cibuľky sadzačky, aby podrástli a začali kvitnúť. A dovtedy by ich niečo zjedlo alebo by sa inak pokazili. Chce to odbornú technológiu a veľa starostlivosti, aby dorástli kvalitné veľké cibule. Nám sa lepšie oplatí kúpiť nové cibule.

Druhá alternatíva je vysadiť botanické druhy tulipánov, alebo také, ktoré takéto zlozvyky nemajú. Jedny krásne sýto ružové mi kvitnú na bočnej záhrade už niekoľko rokov, len si nepamätám, kde som ich kúpila.

Žiaľ, tento rok som to opäť som to nestihla. Kým sa listy iných cibuľovín zatiahli, tulipánové cibule sa mi zas rozdelili. Asi už je teplo aj v máji a treba ich vybrať skôr.

Tak sme sa do toho pustili. Každý kvetináč sme prevrátili, vybrali veľké cibule a prekorenené hrudy. Preosiali sme zeminu, aby sme našli aj drobné cibuľky krókusov a modríc. Preosiatu zeminu sme podsypali do záhonov pod trvalky. Do kvetináčov sme dali novú záhradnú zeminu zmiešanú s kompostom.

Brigáda na terase
Nádoby plné potriedených cibuliek. Zľava tulipány, krókusy, modrice a dolu pod nimi narcisy.
Obrázok z internetu ako pomôcka na rozoznávanie cibúľ.

Nová výsadba v kvetináčoch

Tento rok som vymyslela, že do kvetináčov dám trvalky. Keď podrastú a budú sa dať podeliť, dám ich na jeseň do záhonov a do kvetináčov dám opäť cibuľky jarných kvetov.

Hore zľava: rozchodník (Sedum spectabile), gaura ružová odroda (Gaura lindheimeri), šalvia ružová odroda (Salvia nemorosa), margarétka (Leucanthemum maximum). Dolu je malinká sadenička pakostu (Geranium sanquineum) a fialové zvončeky skalničkové (Campanula portenschlagiana).
Všetky kvetináče som vysadila približne rovnako. Len som striedala ružovú a fialovú šalviu a kde-tu som pridala už odrastené sirôtky z pôvodnej výsadby.
zvončeky skalničkové (Campanula portenschlagiana)
gaura (Gaura lindheimeri)
margarétka (Leucanthemum maximum)
Jeden veľký kvetináč je vysadený ružou Nostalgia a malými sadeničkami levandule Lavandula angustifolia ” Thumbelina Leigh ” ® a za nimi sú zasadené anemonky.

Leave a Reply