The Flower Podcast – Laura Dawning

The Flower Podcast – Laura Dawning

Ďalší zo Scottových hostí, ktorý ma zaujal v podcaste The Flower Podcast je Laura Dawning. Jej kariéra v kvetinárskom svete je výnimočná. Narodila sa na rodinnej farme, vyštudovala na univerzite politické vedy a zamestnala sa v Washingtone.

Až raz na dovolenke v Paríži uvidela na ulici pred malým kvetinárstvom úžasnú kyticu. Bola z jemných kvetov a jedinečne viazaná. To zmenilo jej životné smerovanie. Začala chodiť na kurzy francúzskej floristiky a doma v kuchyni viazala aranžmány. Francúzske viazanie kvetov malo v americkom meste veľký úspech a jej podnikanie sa rozrastalo.

Potom osud zasiahol druhý krát. Manžel ju presvedčil, aj keď sa jej to zdalo číry nezmysel, aby skúsila podať prihlášku na uvoľnené miesto kvetinovej aranžérky do Bieleho domu pre práve prichádzajúcu rodinu Obamovcov.

Výberový proces trval osem mesiacov a bol neuveriteľne náročný. Nešlo len o to, aby vedela aranžovať kvety. Hľadali niekoho, kto bude menežovať veľký tím dekoratérov a stovky dobrovoľníkov, objednávať včas potrebné kvety a materiál, zvládne úchvatne vyzdobiť Biely dom a dodržať pritom termíny a rozpočet. Pritom napríklad Vianoce v Bielom dome sa pripravujú rok dopredu a Amerika sa každé odhalenie vianočnej výzdoby nedočkavo očakáva. Nakoniec spomedzi stoviek záujemcov prešla až do finále kvetinárka s malým štúdiom v kuchyni. Vo finále dostala za úlohu vyzdobiť dve miestnosti v Bielom dome vrátane Oválnej pracovne. Pretože vedela, že Michelle Obama založila bylinkovú záhradu pri Bielom dome, zvolila menej formálnu výzdobu v tónoch jesene. Použila zároveň techniku živých váz vytvorených z ovocia, zeleniny, kvetov a listov (kuk na obrázky dolu).

Prijali ju a už o dva týždne pripravovala Biely dom na nadchádzajúcu štátnu návštevu z Indie. Tu použila svoje diplomatické vzdelanie, použila symbol páva ako ich obľúbeného vznešeného symbolu hrdosti a indickej kultúry a ním inšpirované sýte farby. Tie sú pre ňu typické doteraz.

Pre návštevu nemeckej premiérky Angely Merkelovej sa inšpirovala faktom, že premiérka vyštudovala kvantovú fyziku a pripravila výzdobu v štýle molekúl a znakom nekonečna, ktoré je symbolom nekončiaceho priateľstva. Pripravila pre ňu privítaciu kyticu zdobenú jej obľúbenými slivkami z rodného kraja v Nemecku.

Keď Obamovci prijali olympijskych víťazov, urobila výzdobu z rôznych druhov zeleniny zo záhrady, s olympijskym ohňom z mrkvy. Tým vizuálne podporila iniciatívu Michelle Obama, aby američania jedli zdravšiu stravu. Jej práca vytvorila pojem florálna diplomacia.

Ukážka Lauriných prác v Bielom dome
Ukážka Lauriných prác v Bielom dome
Ukážka Lauriných prác v Bielom dome

Keď po ôsmych rokoch odišla z Bieleho domu, začala sa venovať kurzom floristiky a napísala štyri knihy. Čo je na Laure úžasné, že napriek takým kariérnym úspechom v oblasti floristiky sa neustále učí ďalej a aj dochádza na floristické workshopy až do Európy. Zdôrazňuje dôležitosť stretávania sa ľudí z branže a tiež ľudí, ktorí začínali v rôznych iných oblastiach (spomína akrobata, fotografov a iných umelcov a pod.), ktorí mali jedinečný pohľad na aranžovanie kvetov a obohatili ju o nové nápady.

Tieto myšlienky sú pre mňa inšpiratívne aj v iných oblastiach života.

Laurine kytice sú neuveriteľne bohaté s veľmi nezvyčajnými kombináciami sezónneho ovocia a zeleniny. Treba však myslieť na to, že mala za úlohu ohúriť štátnicke návštevy, ktoré už videli azda všetko a zaplniť veľké reprezentačné priestory Bieleho domu.

Jej práce sú určite inšpiráciou na podstatne menšie kytičky na náš stôl.


Tretia kniha Laury Dowling

Zdroje pre tento článok:

Podcast s rozhovorom s Laurou Dowling
https://flowermag.com/laura-dowling-christmas/
Linka na článok o Laure na webe flowermag.com odkiaľ sú použité fotky z Bieleho domu.

https://www.instagram.com/lauradowlingtheflorist/?hl=en

Linka na Laurin instagram odkiaľ sú použité fotky kytíc a vencov.

Leave a Reply