Moje záhradné knihy: Beth Chatto, Dry garden

Moje záhradné knihy: Beth Chatto, Dry garden

Beth Chatto je záhradníčka, ktorá významne ovplyvnila vzhľad anglických záhrad. Jej motto sa stalo “Správna rastlina na správne miesto”. Beth vo svojej knihe opisuje svoj život a tvorbu jej suchej záhrady, ktorú teraz chodia obdivovať milovníci záhrad z celého sveta.

Beth Chatto pestovala nezvyčajné druhy kvetov, akoby boli natrhané na lúke. V tej dobe to bolo niečo nové a čoskoro sa to stalo trendom.

Jej príbeh začína vtedy, keď kúpili dom v oblasti s minimálnymi zrážkami s veľmi nevhodným pozemkom na záhradu. Horná časť pozemku bola veľmi suchá a spodná časť príliš premokrená. Beth v knihe rozpráva ako jej výlet do Álp zmenil pohľad na jej záhradu. Všimla si, že alpské kopce sú rozkvitnuté úžasnými kombináciami kvetov, ktoré prosperujú v nehostinných extrémnych podmienkach. Prispôsobili sa tenkej vrstve pôdy, tvrdým zimám a krátkym suchým letám. Uvedomila si, že to je recept na jej suchú záhradu. Pestovať v nej kvety, ktoré prirodzene pochádzajú zo suchých oblastí sveta. Vysypala svoju záhradu štrkom, aby ešte rýchlejšie odvádzal vodu a začala ju cielene vysádzať rastlinami prispôsobenými suchu. Dokázala, že jej suchá záhrada môže aj bez polievania prosperovať a žiariť úžasnými farbami.

Na rovnakom princípe vybudovala aj jej mokrú záhradu v dolnej časti pozemku. Vytvorila tam jazierko a vysadila močariny vlhkomilnými rastlinami. Ale to už opisuje v svojej druhej knihe Mokrá záhrada.

Leave a Reply