Ako na boj proti slimákom

Ako na boj proti slimákom

Túto sezónu veľa pršalo a bolo relatívne teplo. Vyliahlo sa strašne veľa slizniakov (slugs) Likvidujú mladé lístky zeleniny, ohrýzli mi priesady aj kvety na kostrnky, vylezli aj do zvýšeného záhona a zožrali mi jahody. Najprv sme ich po večeroch ekologicky zbierali. Ale bolo ich tak veľa, že to nestačilo. Vyhlásili sme im vojnu.

Zvažovala som, že použijem niektorú radu “starej mamy”, ale bolo ich tak veľa, že som nemala toľko rozdrcených vaječných škrupín, ani som nechcela zakopávať po celej záhrade pasce s pivom.

Najprv sme použili “modré guličky” – Metarex M. Veľmi im chutil, zožrali ho a umreli. Čo boli nepríjemné pokryli pritom pôdu slizom a uschli tam. Navyše je to chemický produkt. Síce obsahuje nechutnú látku, aby ho nejedli deti ani zvieratá, ale aj tak zostával v pôde.

Potom sme objavili ekologický produkt proti slimákom – Ferramol. Je to zlúčenina železa a fosforu, ktorá sa bežne vyskytuje aj v prírode. Zvieratám neškodí. Sú to malé zelenkavé granulky, ktoré slimáky zožerú, zalezú do zeme a umrú. Nezostávajú po nich nepríjemné stopy. Po použití som opäť našla v záhrade jahody aj kvety na cukine. 🙂

Leave a Reply