Moje záhradné knihy: Piet Oudolf & Noel Kingsbury, Planting

Moje záhradné knihy: Piet Oudolf & Noel Kingsbury, Planting

Planting A New Perspective je “kuchárska kniha” pre záhradníkov, ktorí by chceli vytvoriť takú nádhernú záhradu ako dokáže Piet Oudolf. Knihu mu pomohol skompletovať jeho spolupracovník Noel Kingsbury.

Kniha vysvetľuje prístup k novému spôsobu vysádzaniu rastlín do prirodzených spoločenstiev. Piet Oudolf si berie inšpiráciu z prírody. Rastlinné druhy vysádza tak, že prirodzene prerastajú jeden cez druhý. Často používa trávy a rastliny z prírody, ktoré by mnohí označili za burinu.

Vyberá také druhy, ktoré sú nenáročné, zvládajú sucho, sú dlho atraktívne, či už kvetom, listom alebo plodom alebo suchou formou cez zimu. Piet Oudolf totiž priznáva rastlinám právo rásť, kvitnúť aj umrieť na záhone. On hovorí, že aj hnedá je farba. 🙂 Pracuje s jej odtieňmi a využíva štruktúry. Vyberá do záhonov aj také rastliny, ktoré aj po odkvitnutí zostávajú stáť a sú prekrásne, keď ich v zime ozdobí mráz.

Kniha obsahuje teóriu tvorby takýchto záhrad, praktické postupy, projekty a plány realizácií, tabuľky osvedčených trvaliek aj veľa inšpiratívnych obrázkov.

Predná strana obalu knihy
Zadná strana obalu knihy
Ukážka tabuľky s vlastnosťami osvedčených trvaliek.
Motivačná fotografia na celú dvojstránku. 🙂
Plán výsadby a postup kvitnutia
Vysvetlenie princípu zmiešanej výsadby.
Ukážka realizácie.
Príklad výsadby po odkvete.
Rovnaká výsadba v lete.

Osobne som videla len jednu záhradu Pieta Oudolfa A Millenium Garden v Pensthorpe Natural Parku v Anglicku. Tu je príspevok na mojom blogu z tejto návštevy.

Leave a Reply