Ako sa zbaviť komárov

Ako sa zbaviť komárov

Po desiatich rokoch tu máme opäť kalamitu s komármi. Striedanie dažďov a pekného počasia komárom prospelo. Nové vedenie mesta je ekologicky orientované a odmietlo globálne postreky pesticídmi. Namiesto toho odborníci sledovali vývojové štádiá lariev komárov pri vodných plochách a zaplavenej nive rieky. V správny čas aplikovali biologickú ochranu zameranú na larvy komárov. Tento postup znižuje stavy komárov od vody.

Žiaľ, tento postup nezaberá na komáre, ktoré sa rozmnožujú vo vlhkých častiach lesa. Mestské časti blízko lesa hlásia kalamitný stav komárov. Ani na našej záhrade sa v tieni či pri súmraku nedá vydržať.

Hľadali sme riešenie, ktorým by sme si nezamorili záhradu pesticídmi. Našli sme toto video. Ešte v ten deň sme kúpili cez internet silný priemyselný ventilátor. Na ventilátor sa pripevní sieťka proti hmyzu, spustíme a čakáme. Systém funguje! 🙂 Na sieťke sa zachytili prvé komáre. Účinnosť sa zvýši pridaním návnady, ktorá simuluje prítomnosť človeka. Napríklad pootvorená sýtená voda, ktorej uniká CO2 ako z nášho dychu, vo väčšom to môže byť CO2 fľaša alebo aktívny kvások. Dá sa kúpiť chemikália pripomínajúca ľudský dych – octenol (octenol.eu).

Nachytané komáre v prúde vzduchu vyschnú. Po vypnutí ventilátora sa ešte postriekajú izopropylalkoholom. Keď sa alkohol odparí, komáre sú čisté a poslúžia mravcom, jaštericiam, ktoré si ich rozoberú.

Prvý test našej pasce na komáre: 🙂

Leave a Reply