Nové rastlinky zo slovensketrvalky.sk

Nové rastlinky zo slovensketrvalky.sk

Agastache ‘Red Fortune’ – 5 ks

Agastache ‘Red Fortune’ je doslova červené šťastie v akomkoľvek vidieckom záhone. V kvete počas leta dosahuje výšku 80 cm po 2 až 5-ich rokoch. Je to aromatická trvalka a preto výrazne láka hmyz. Nielenže nás obdarí svojou estetikou a vôńou, jej kvety aj listy sú dokonca jedlé. Nevyžaduje si špeciálnu zálievku, v chladnejších oblastiach môže vymrznúť.

Agastache ‘Red Fortune’ ‘ prináša svieže spestrenie akejkoľvek výsadby. Obrovský počet podlhovastých kvetov s výraznou vôňou ho radí k jedným z najvýraznejších prvkov v záhone. Dokonale sa dopĺňa s echináceami, monardami, gaurami i okrasnými trávami ako sú stipy, perovce, smlzy, medničky. Starostlivosť spočíva v jednoduchom reze po odkvitnutí, avšak táto prírodne pôsobiaca trvalka sa môže rezať aj po zimnom období. Neostrihaná nadzemná časť ochráni rastlinu pred mrznutím.

Ako u ostatných hybridných druhov agastache, aj táto sa vyznačuje dlhou dobou kvitnutia od leta až do jesene. Listy sú príjemne aromatické. Výborne sa jej darí na suchých a slnečných trvalkových záhonoch s dobre priepustnou pôdou. Sadíme ju do malých skupiniek spoločne po 3-5 kusoch prípadne samostatne.

Tradescantia x andersoniana ‘Leonora’ – 3 ks

Tradescantia x andersoniana ‘Leonora’ – nenáročná nízka trvalka s modrými kvetmi s troma lupeňmi. Kvety sú fialovomodré, výšku dosahuje približne 40-50 cm. Obľubuje polotienisté, až slnečné stanovište. Má mečovité, kompaktne vyrastajúce sýtozelené listy. Trojpočetné kvety sa objavujú na rastline od mája až do septembra.

Tradeskancia obstojí v suchom i vlhkom stanovišti. Kým sa zakore stabilizuje v novom prostredí, j náročnejšia na pôdnu vlhkosť a zalievanie. Postačí jej bežná záhradná pôda, dostatočne priepustná. Je atraktívna pre včely a motýle, môže byť používaná na výsadbu do mobilných nádob. Je trvalkou vytvárajúcou dokonalú textúru v trvalkových záhonoch a zmiešaných výsadbách. Vyniká vedľa ľalioviek, pakostov, vysokých zvončekov a margarét.

Anemone ‘Prinz Heinrich’ – 2 ks

Anemone ‘Prinz Heinrich’ je veľmi pekný kultivar jesennej veternice. Kvety sú takmer plné, veľmi výraznej ružovej farby a zo spodnej strany fialového nádychu. Kvety sa objavujú o pár týždňov neskôr ako u ostatných kultivarov. Habitus je pevný, kvety sa nerozklesávajú. Je to trvalka do živých humóznych pôd, ktoré sú mierne vlhké. Ideálny stanovišťom je polotieň pod okrajom korún listnatých stromov. Pre lepšie prezimovanie je vhodné ponechať na rastlinách lístie až do jari. Pôvodné rodičovské druhy japonských veterníc sa vyskytujú vo vyšších polohách východnej Ázie do 2800 m n. m.

Geranium cinereum ‘Jolly Jewel Purple’ – 3 ks

Geranium cinereum ‘Jolly Jewel Purple’ je kultivar pakostu so šedším listom a vyšším rastom narozdiel od základného druhu. Kvety sú nápadné, purpurovo-ružové, s tmavou žilnatinou a ešte tmavším karmínovým stredom. Vytrvalo nakvitajú od jarných mesiacov do jesene.
Je ideálny na výsadbu do skaliek alebo do menších zmiešaných kvitnúcich záhonov ako podsadba pod vyššie trvalky. Vyžaduje slnečné, až polotienisté stanovište s priepustnými pôdami. Bohatšie kvitne tam, kde prevažujú rozptýlené slnečné lúče. Geranium cinereum je skalnička pôvodom z hôr južnej Európy. Tento drobný druh pakostu sa vyznačuje veľmi kompaktným rastom a dlhou dobou kvitnutia od začiatku leta až do jesene.

Coreopsis rosea ‘American Dream’

Coreopsis rosea ‘American Dream’ – krásnoočko ružové je skvelou nízkou a vytrvalo kvitnúcou trvalkou na plné slnko. Má veľké množstvá drobných ružových kvietkov, ktoré sa plnej kráse rozvíjajú od polovice leta. Kvitne neúnavne až do jesene. Bohatosť kvitnutia podporíme spätným rezom po odkvitnutí. Listy sú tenké, takmer ihličkovité a sviežozelené. Rastie vankúšovito a vzdušne.

Coreopsis rosea je na pestovanie mimoriadne vďačná trvalka. Hodí sa pre výsadby do slnečných záhonov, ale svoje uplatnenie nájde aj v skalke alebo v mobilných nádobách. Pôdy by mali byť primerane živné, dobre priepustné, no nie extrémne vysychavé. Pôdy potrebujú dobre zásobené živinami a vodou, aby rastliny čo najbohatšie kvitli. Neprekážajú im ani ílovité pôdy. Každé 2 až 3 roky rastlinu zmladíme delením koreňa v jarnom období.

Iris sibirica ‘Blue King’ – pre mamu

Iris sibirica ‘Blue King’ je kultivar so žiarivo modrým kvetom kvitnúci v druhej polovici jari. Ide o typickú trvalku vhodnú do záhonov, prípadne okrajov vodných plôch. Je to jedna z najskôr kvitnúcich vyšších záhonových trvaliek. Stanovište by malo slnečné s pôdami humóznejšími, mierne vlhkými. Pôvodný druh kosatca sibírskeho je rozšírený v Európe a Malej Ázii, u nás vzácnejšie. Rastie na slatinných rašeliniskách a mokradiach od nížin až po podhorie. Záhradné kultivary sú tolerantnejšie k slnku a suchu.

Monarda ‘Prärienacht’ – 3 ks

Monarda ‘Prärienacht’ je stredne vysokým kultivarom s prenikavo fialovými kvetmi. Tie sa bohato objavujú v letnom období.
Je to klasická záhonová trvalka. Pre svoj stredný vzrast sa hodí na výsadby do stredne vysokých záhonov. Stanovište by malo byť slnečné, s pôdami dostatočne živnými. Monarda je trvalka pôvodom z USA, v prírode tam rastie približne 10 druhov z tohto rodu. V záhradách je pestovaných 6 druhov, ktorých kultivary sa najčastejšie označujú ako Monarda hybrida. Sú to aromatické rastliny s vôňou bergamotu, využívajú sa k príprave čajov. Má tiež antiseptické účinky podobne ako materina dúška.

Centranthus ruber ‘Coccineus’ – 3 ks

Centranthus ruber ‘Coccineus’ – centrant červený, je karmínovo červená suchomilná trvalka s vytrvalým kvitnutím od mája až do jesene. Súkvetia tvarom môžu pripomínať kvet orgovánu. Centrant je nenáročný na pestovanie, obľubuje slnečné lokality a skeletnaté, kamenisté a štrkové pôdy s dostatkom minerálov. Je plne mrazuvzdorný, neznesie premáčané pôdy počas zimných mesiacov, čo býva najčastejším dôvodom jeho odumretia. Patrí ku krátkovekým trvalkám schopným sa jednoducho rozširovať semenami, preto je nevyhnutné jeho rast korigovať, prípadne vysádzať v menšom percentuálnom zastúpení. Patrí ku najdlhšie kvitnúcim trvalkám vôbec (pokiaľ je strihaný) a je cenný aj ako rastlina podporujúca biodiverzitu v záhradách. Vábi včely, motýle, má príjemnú arómu. Odkvitnuté súkvetia odstraňujeme, čím sa podporuje remontovanie a vytrvalosť nakvitania. Kvety sú vhodné na rez do vázy. Vyniká v zmiešaných, prírodne štylizovaných záhonoch. Spolu s okrasnými cesnakmi (Allium Ping Pong, A. Mont Blanc, A.sphaerocephalon), margarétkami (Leucanthemum, Tanacetum Robinsons Red), šalviami lúčnymi, sápami (Phlomis russeliana), ježibabami (Echinops ritro), bielymi liatrami a kavyľmi (stipa) alebo s anemanthele, kostravou atlasskou (Festuca mairei) a okrasným prosom pôsobí vznešene a priestorovo. Centrat harmonicky dopĺňa kvitnutie ruží a pivoniek.

Iris sibirica ‘Sparkling Rose’ – 3 ks

Iris sibirica ‘Sparkling Rose’ je kultivar s jemný fialovo ružovým kvetom kvitnúci v druhej polovici jari. Ide o typickú trvalku vhodnú do záhonov, prípadne okrajov vodných plôch. Je to jedna z najskôr kvetom pôsobiacich vyšších záhonových trvaliek. Stanovište by malo slnečné s pôdami humóznejšími,priepustnými, mierne vlhkými. Pôvodný druh kosatca sibírskeho je rozšírený v Európe a Malej Ázii, u nás vzácnejšie. Rastie na slatinných rašeliniskách a mokradiach od nížin až po podhorie. Záhradné kultivary sú tolerantnejšie k slnku a suchu.

Amelanchier ‘Martin’ – muchovník jelšolistý

Amelanchier ‘Martin’ – muchovník jelšolistý rastie vo forme vzdušného polokra, ktorý je menší než väčšina odrôd. Dorastá do výšky 250-350 cm. Je samoopelivý. Častejšie je používaný v strihaných živých plotoch alebo ako okrasný ker v záhradách a tvaruje sa do kompaktných rozmerov. Kvitne v polovici jari bielymi a aromatickými kvetmi, oválne hladké listy sú zelené, na okraji pílkovité. Listy cez zimu opadávajú, na jeseň však ponúkajú krásne oranžovočervené sfarbenie.

Plody sú modročierne bobuľky v priemere 1,5cm , šťavnaté a chutné. Dozrievajú v júni pomerne rovnomerne. Môžu sa konzumovať priamo z kra, často sa používajú aj výrobu sirupov, vína, do koláčov, na lekvár a výborné sú aj sušené. Sú nesmierne zdravé a bohaté na antioxidanty. Výnosnosť môže byť 7 a viac kg v jednom roku.

Hneď po výsadbe odporúčame zakrátiť výhony na jednu tretinu. V ďalších rokoch sa tvaruje podľa potreby a využitia do výšky a siluety, akú pestovateľ vyžaduje. Radikálnejší rez sa vykonáva na sklonku zimy.

Muchovníky vysádzame na slnečné stanovište, sú plne mrazuvzdorné. Vyžadujú živnejšie pôdy z podielom rašeliny a s dobrou priepustnosťou, na chudobných a ani ílovitých pôdach sa im nedarí. Amelanchier jelšolistý je pôvodom domácim krom zo Severnej Ameriky, z Aljašky, Kanady a US.

Ribes ‘Titania’ – 3 ks

Skvelá, neskoro kvitnúca odolná odroda ríbezle čiernej pochádzajúca zo Švédska (z odrôd Altajskaja Desertnaja x Consort x Kajanin Musta). Magicky čierne, šťavnaté, sladké plody dozrievajú v júli. Bobuľky sú vhodné na priamu konzumáciu, ale i marmelády a ovocné šťavy z nich chutia vynikajúco. Obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Odroda ‘Titania’ je samoopelivá, veľmi bohato rodiaca, pokiaľ sú splnené jednoduché základné pestovateľské podmienky – a nimi sú plné slnko a piesočnato-hlinitá, priepustná a dostatočne zavlažovaná pôda bohatá na organické látky. Je odolná voči väčšine chorôb a škodcov. Nie je potrebná žiadna chemická ochrana. Vhodná do biozáhrad.

Pri výsadbe rastliny ešte pred olistením je vhodné skrátiť nadzemné výhony o jednu tretinu, podporí sa tým adaptácia koreňového systému na nové prostredie. Kontajnerované rastliny možno posadiť počas celého vegetačného obdobia. Každý rok je potrebné urobiť zmladzovací rez.

Po vysadení čiernej ríbezle je potrebné výhonky zastrihnúť na 3-4 očká na výhonoch. V ďalšom roku po vysadení striháme mladé výhonky vo výške 40-50 cm, aby sme podporili rozvetvovanie. Vo štvrtom roku od výsadby odstránime (hneď pri zemi) všetky štvorročné výhony, aby sa rastlina radikálne zmladila a zachovala si tak stálosť plodenia. Ponechávajú sa najsilnejšie mladé výhony.

Ribes ‘Jonkheer van Tets’ – 3 ks

Skvelá holandská odolná odroda ríbezle červenej ‘Jonkheer van Tets’. Vznikla zo semenáča odrody Fay Prolific v roku 1941. Koralovo červené, šťavnaté, kyslasté plody dozrievajú v letných mesiacoch. Bobuľky sú vhodné na priamu konzumáciu, ale i marmelády a ovocné šťavy z nich chutia vynikajúco. Obsahujú vysoký podiel vitamínov C, B, a A. Odroda ‘Jonkheer van Tets’ je samoopelivá, veľmi bohato rodiaca, pokiaľ sú splnené jednoduché základné pestovateľské podmienky – a nimi sú plné slnko a piesočnato-hlinitá, priepustná a dostatočne zavlažovaná pôda. Je odolná voči väčšine chorôb a škodcov. Na antraktózu je odolná stredne.

Pri výsadbe rastliny ešte pred olistením je vhodné skrátiť nadzemné výhony o jednu tretinu, podporí sa tým adaptácia koreňového systému na nové prostredie. Kontajnerované rastliny možno posadiť počas celého vegetačného obdobia. Každý rok je potrebné urobiť zmladzovací rez.

Malina ‘Polka’

Odroda maliny ‘Polka’ pochádza od Poľských šľachtiteľov, má chutné plody a zdravé zelené listy. Rodí od polovice leta menšími plodmi a neskôr sú súpladia veľké a šťavnaté, vytrvalo dozrievajú do októbra. Ker dorastá do výšky 1,5 m a šírky 2 m. Má vysokú rodivosť, vhodný na priamu konzumáciu a aj na domáce spracovanie. Vyžaduje slnečné polohy s dostatočným pohybom ovzdušia, pôdy s vyšším obsahom živín, kde voda dobre odtečie z koreňov. Plodí na dvojročných výhonoch a nepotrebuje žiadne chemické ošetrenie.

Keďže rodí na dvojročnom dreve, preto pri každoročnom reze je potrebné ponechávať určité množstvo výhonov a nezrezávať úplne všetky. Odstraňujú sa samozrejme aj poškodené výhony. Režú sa aj všetky vyrodené výhony. Rez môžeme čiastočne vykonávať už v letnom období, kedy sú už vyrastené nové letorasty, ktorým nové výhony upravujeme rezom. Najhlavnejčší rez robíme po zbere úrody.

Leave a Reply