Jesenné práce

Jesenné práce

Zazimovanie kán (Canna indica)

Pred tým ako prídu mrazy, musíme odložiť kany do garáže, kde sa drží teplota nad nulou. Ich stonky sú plné vody a mráz by ich zničil. Ich presun nie je jednoduchý, lebo tento rok boli už vo väčšine kvetináčov a cez leto im v nich korene prerástli do pevných hranolov. Rizómy koreňov pekne narástli. (V niektorých krajinách sveta sa dokonca jedia ako zemiaky.) Čím sú väčšie, tým krajšie kvety z nich vyrastú. Rozbili sme hrudy, povyberali rizómy, naukladali sme ich do plastových nádob a presypali zeminou. Plastové vane sme odfúrikovali do garáže. Raz dvakrát za zimu zeminu treba zvlhčiť.

Ešte bolo treba preosiať zvyšnú zeminu, či skôr popretláčať ju cez sito, obohatiť ju kompostom a rozsypať ju po záhrade popod stromy a kríky. A na záver umyť wapkou terasu.

Zasadenie cibuľovín

Do uvoľnených kvetináčov som zasadila cibuľoviny pre krásnu farebnú jar. Sadila som ich ako lasagne vo vrstvách podľa veľkosti cibúľ a času kvitnutia. Na tejto práci je najťažšie donesenie vriec s kompostom – jeden až jeden a pol 40 l vreca na jeden kvetináč. Našťastie som na prevoz vriec mala pomocníka.

Vyčistenie záhonov s ružami

Ruže (najmä Zephirina Drouhin) sú citlivé na hubové ochorenia ako je čierna škvrnitosť listov. Preto treba spod ruží odstrániť všetky opadané listy. Zároveň som aj vyplela burinu. Nakoniec som pod ruže nasypala hrubšiu vrstvu čistého kompostu, ktorý funguje ako mulč. Chráni korene ruží pred mrazom, bráni rastu burín a dodá im živiny.

Dosiatie trávnika pod čerešňou

Pod čerešňou v tieni sa trávniku veľmi nedarí, už celý prerástol machom. Navyše tadiaľ pri povrchu rastú korene čerešne, ktoré sa môžu poraniť pri vertikutácii. Rozhodli sme sa preto dosypať tu vyššiu vrstvu zeminy. Zasadila som do nej malé cibuľky krókusov a vysiala som nový trávnik.

Natretie kmeňov stromov

Kmeňe stromov sa bielia kvôli tomu, aby sa chránili pred zmenami teploty. K tým dochádza vtedy, keď v zime alebo skoro na jar svieti slnko a prehrieva tmavú kôru stromov. Večer sa zas výrazne ochladí a kôra stromov popraská. Cez praskliny sa ako cez rany dostanú dovnútra škodcovia a huby. Tomuto sa dá jednoducho predchádzať vápenným náterom. Biele kmene vyzerajú v zimnej záhrade celkom pekne. Biela farba sa časom umyje a náter treba každý rok zopakovať.

Zakrytie jazierka plastovým pletivom

Najväčším rizikom pre jazierko je, keď sa do vody dostane priveľa organických zvyškov. Tie sa vo vode rozkladajú. Jednak tým vzniká metán, ktorý keď nemôže unikať cez zamrznutú hladinu jazierka a môže otráviť ryby. Navyše organické látky fungujú ako potrava pre vodné riasy. Tie sa po oteplení vody premnožia a naplnia jazierko nechutnými zelenými povlakmi a vláknitými riasami. Na jar sa potom o to viac natrápime s čistením jazierka.

Tento problém zhoršujujú odumreté rastliny na brehoch, ktoré treba odstrániť a lístie, ktoré napadá cez jeseň do vody. Padanie listov do vody sa snažíme sa minimalizovať položením plastovej sieťky na hladinu jazierka. Zo sieťky sa listy ľahšie pozbierajú a nepadajú na dno.

Čím lepšie sa postaráme o kvalitu vody v jazierku na jeseň, o to nás čaká menej starostí na jar.

Zazimovanie rastlín v kvetináčoch

Ďalšou úlohou je postarať sa o rastliny v kvetináčoch, ktoré sú v primalých kvetináčoch, sú háklivé alebo mladé, aby prežili zimu. Keď ich nestihnem zasadiť na ich miesto, do jari ich zakopávam do uvoľnených záhonov.

Hrabanie lístia

Lístie opadané zo stromov je treba na jeseň zhrabať z trávnika. Trávnik pod vrstvou lístia by nemal prístup svetla a vzduchu a mohol by odumrieť alebo chytiť plesne. Preto sa ani nemá v zime chodiť po zamrznutom trávniku. Listy zhrabúvam z trávnika na záhony.

Naopak záhony na jeseň nečistím. Zvyšky trvaliek a lístia vytvoria ochranu budúcim výhonkom rastlín a tiež živým obyvateľom záhrady.

Mám dilemu, čo sa týka lístia zo stromov, ktoré bolo napadnuté (napr. naśa čerešňa plesňou). Tieto listy by sa naopak mali odstrániť zo záhrady. Tak ako to je?

Vypustenie závlahy

Keby sa závlahový sysrém nevypustil, voda by v ňom cez zimu zamrzla a potrhala rozvody. Na vypustenie závlahy je potrebný kvalitný kompresor. Vodu treba vytlačiť z trubiek silným tlakom vzduchu. Celé roky sme si to dávali robiť závlahárskej firme, ale ceny rástli neúmerne až dosiahli za jednu závlahu tretinu ceny kompresora. A nám pribudli aj závlahové systémy na streche a v záhrade na Záhorí. Preto sme si túto jeseň kúpili kompresor a vypustili sme si závlahy sami.

Odloženie náradia na zimu

Na záver treba vyčistiť spratať náradie a pomôcky, aby sme ich našli na jar, keď ich opäť budeme potrebovať.

Leave a Reply