Ako na letné sečkovanie viniča

Ako na letné sečkovanie viniča

https://open.spotify.com/episode/0qgFxcjU5AFiZrvcNTmdF2?si=7b5JhdT_RoqJbHyl0RnmDQ&utm_source=copy-link
zdroj informácií

Sečkovanie viniča je odstraňovanie nadmerného olistenia na viniči. Treba dodržať určité pravidlá, pretože málo listov na viniči spôsobí, že vinič nezíska dostatok živín pre plody a korene. Priveľa výhonov zas odoberá živiny na svoj rast a uberá svetlo strapcom.

Výhon by mal mať cca 12-15 listov nad strapcom, ktoré vyživujú strapec.

Zaujímavé je, že strapec naľavo vyživujú len listy naľavo. Listy napravo dodávajú živiny do koreňov. Preto by mal byť na jednom výhone len jeden strapec. Ak by tam bol druhý strapec, bol by konkurenčný. Keď už, tak by mal byť druhý strapec na druhú stranu.

Keď sa zalomí / odstrihne vrchokec výhonu, sila, ktorá by šla do rastu výhonu ide do hrozna.

Stredné rýnsko-hesenské vedenie je vo výške 70 cm. Dá sa preto pohodlne dosiahnuť rukami nadol a keď vzpažíme ruky, dočiahneme na dva metre, kde je ideálne muesto na zastrihnutie výhonov.

Striháme cca 2 cm od posledného očka. Na konci výhonu musíme nechať aspoň dva zálistky, aby výhon mohol pokračovať v raste inak bude réva rašiť zelené výhony z očiek, ktoré boli pôvodne pripravebé na pkidenie. (Podobne ako keď sa jabloň radikálne ireže, vyrastú z kvetných pukov konáre). Do 5-6 listu nad hroznom vyštipujeme zálistky, vyššie už len odstrihávame výhiny za dvoma listami.
Ak je dobre vyhnojená pôda, vinič rastie ako z vidy a preto priebežne sečkujeme celé prázdniny.
Pre dostatok strapcov je dôležité vylamovaním zálistkov zabezpečiť dostatočné oslnenie očiek. Najoslnenejšie výhony preto vyviažeme na plodenie.

Pri réve je najdôležitejšia kvalitná príprava pôdy pred výsadbou, obohatenie a prevzdušnenie. Prihnojiť môžeme Cereritom, ktorý okrem NPK obsahuje stopové prvky nevyhnutné pre vinič. Ich nedostatok spôsobuje kresby na listoch. Môžeme použiť aj výživu na listy.

Na Morave berú pred dozrievaním viniču spodné listy, aby hrozno vyrastlo. Ale hrozno moze dostat úpal. Radšej nechať listy a vylamovať len zálistky. Nelikvidovať listy, lebo cukry sa vytváraju v listoch a nie v hrozne.

Leave a Reply