Záhrada a záhradníctvo Aquabiom v Borinke

Záhrada a záhradníctvo Aquabiom v Borinke

Rozhodla som sa, že si doprajem výlet a potešenie, a na miesto toho, aby som si lekná naklikala v eshope, dohodla som si návštevu v záhradníckej firme Aquabiom v Borinke.

Pani RNDr. Alexandra Rovná, majiteľka a záhradníčka tam má pri svojom dome úžasnú záhradu, ktorá slúži pre potechu aj produkciu trvaliek a vodných rastlín. Nechápem ako zvláda udržiavať takúto záhradu, ktorej doslova nevidno konca, sadiť a ošetrovať nové rastlinky a aj ich baliť, odosielať a predávať.

V záhrade má niekoľko rôznych biómov. Kvitnú jej tam zaujímavé dreviny a trvalkové záhony. Pozdĺž dlhej úzkej záhrady sú veľmi premyslene a zároveň prirodzene vytvorené prekrásne rozsiahle skalky, ktoré hrajú farbami a na každom metri nájdete malý svetík s drobučkými kvietkami.

Ďalej za malou zeleninovou záhradkou a ovocnými stromami je vybudovaná trvalková škôlka so skleníkmi a zatienou zhora zavlažovanou plochou.

Záhradou sa vinie mokraď zarastená vysokými prvosienkami a bahennými rastlinami, pomedzi ktoré poletujú vážky a silno koncertujú žaby.

Na konci sa záhrada rozšírila na dvojnásobok a pred nami sa rozprestreli jazierka plné lekien a vodných rastlín. Ako si z takej krásy môžem vybrať?

Po ťažkom rozhodovaní sme vybrali tie sýte červenoružové a biele so žltým stredom.

Pani Rovná napriek tomu, že je počas sezóny veľmi zaneprázdnená, ochotne navliekla rybárske nohavice, vošla do vody a odobrala nám silné sadenice lekien. Vybrali sme si dve nové lekná.

Ukázala nám tiež, ktoré skalničky sú vhodné do našich podmienok.

Leave a Reply