Bratkovica

Bratkovica

Tentokrát sme sa rozhodli ísť z Tisovca trasou cez Látky. Úplne nová cesta na niektorých úsekoch nás milo prekvapila.

Za Látkami sme si povedali, že sa zastavíme na Bratkovici, kam sme kedysi chodievali na stretávky s partiou aj rodinou.

Tento kúsok Podpoľania s opustenými chalupami sa stal rekreačnou oblasťou s novými chalupami. Len malý kostolík stojí učupený pod starou lipou ako kedysi.

Tu sme kedysi trávili Silvestre s partiou, keď naše deti ešte boli malé. Pôvodná škola bola prerobená na jednoduché ubytovanie pre väčšie partie. Teraz je pekne zrenovovaná. Z jej pozemku bol vždy krásny výhľad, v lete sme si tam opekali na rodinných stretnutiach pri ohníku a deti hrali futbal na ihrisku.

Tam kde bola kedysi zanedbaná krčmička, stojí teraz útulná chata 3lipy. Dobrý tip na dovolenku pre partie do 18 ľudí.

Táto chalúpka tu stojí oddávna.

Tieto výhľady ma vždy tešili. Kedysi tu boli lúky tak plné lúčnych kvetov, že mali z diaľky viditeľnú farbu – fialovú od zvončekov, bielu od margarétok…

Pri odchode nás zlákala cesta prudko doľava vedúca na kopec. Les voňal vlahou a tou vôňou letného lesa, ktorú si pamätám z detstva. Vytrvalo v ňom čvíkali vtáčiky.

Vyšli sme hore na kopec, vysoko nad Bratkovicu, kde sa nám otvoril výhľad na obe strany. Takéto otvorené priestory milujem.

Oblasť Hriňovských lazov by stála za preskúmanie. Domčeky so záhradami rozlezené po okolitých kopcich sú mimoriadne lahodiace oku. Z auta sa tá krása zachytiť nedá – preto sem vkladám fotografiu zo stránky Turisticky Novohrad a Podpoľanie.

Cesty na Podpoľanie a domov uľahčí nový úsek cesty s krásnymi výhľadmi.

Leave a Reply