Záhrada na prelome augusta a septembra

Záhrada na prelome augusta a septembra

Záhrada nám dáva niečo na zahryznutie – ešte stále dozrievajú remontantné jahody, konečne začali plodiť papriky pestované z kúpených priesad a dozrelo nám pár strapcov hrozna.
Najprv sa zdali, že nebudeme mať ani jednu papriku. Až keď sme obmedzili slizniaky, zrazu nám narástli aj papriky – dokonca aj poriadne veľké. Používame prípravok Ferramol, ktorý obsahuje fosforečnan železitý, bežne sa vyskytujúci vo voľnej prírode.
Pri jazierku je ešte stále kvitne hortenzia metlinatá Limelight. Vedľa nej sú stále výraznejšie ružové rozchodníky Sedum spectabile.
Hortenzia metlinatá Vanilla fraise má tiež pekne súkvetia sfarbené do ružova, ale je stále nízka a nevynikne. Pri pohľade zblízka ladí s rozchodníkmi.
Bočná záhrada je našou malou džungľou a to ma na nej baví. Výrazne žltú farbu prinášajú rudbekie – nízka Rudbeckia fulgida a a vysoká Rudbeckia nitida. Bambus vyrástol už takmer do výšky domu.
Bielymi kvetmi žiari hortenzia metlinatá.
Jesenné farby získava bočná záhrada vďaka hortenzii dubolistej Snowflake. Biele kvetenstvá sa najprv zafarbili do ružova, až postupne zhnedli. Listy sa začínajú farbiť do bordova.
Lekná už kvitnú len občas. Okolo jazierka rastie bujne biela gaura a tiež vodná mäta, z ktorej si odhryzkávajú naši koi kaprìci.
Ale najviac im chutia granulky. Už nám poriadne podrástli.
Pri jazierku sa ná
Pohľad z kopčeka na záhradu ma vždy poteší.
V druhej polovici sezóny kvitne pod terasou mohutný ibištek a budleja.
Budleja naďalej láka motýle na svoje rozkvitnuté súkvetia. Kvitnú stále nove, lebo tie odkvitnuté pravidelne obstrihávam.
Ibištek bahenný je teraz v plnej kráse. Jeho kvety veľké ako taniere sú neprehliadnuteľné.
Táto sýto fialovo-červená krasuľka žiari v záhrade aj z diaľky.
Ruža Lichtfield Angel opäť rozkvitla v plnom kvete.
Stromček v “mini svetíku” má nové prírastky.
Páči sa mi táto zelená stena , kyorá nás delí od susedov.
Ostrihala som našu broskynko-marhulko-nektarínku. Každý stromček by sa mal strihať inak, tak som musela improvizovať. Výsledky uvidíme budúci rok.
Som hrdá na našu úrodu. 🙂
Krásne nám dozrievajú jabĺčka. 🙂
Ovicný olovrant z našej záhrady. 🙂

Leave a Reply