Dopoludnie v skleníkoch

Dopoludnie v skleníkoch

Dostali sme tip na skleníky firmy Rastlinky.sk. Je to online záhradníctvo, ktoré má obrovské skleníky na mieste družstva v Domových roliach.

Prišli sme kúpiť priesady zeleniny, ale objavili sme najmä samozber jahôd. Čo mňa mimoriadne potešilo, lebo to znamená, že jahodová sezóna nezadržiteľne začína.. 🙂

Samozber jahôd je oveľa zábavnejší, keď sa pri ňom prechádzate a jahody sa vám červeňajú pred očami. 🙂

Kúpili sme takmer tri kilo a ešte v ten deň som ich zjedla, len trošku mi pomohli. 🙂

V skleníku mali veľké množstvo letničiek.
Našli sa tu aj trvalky – napríklad niekoľko druhov klematisov.
Zaujal nás závesný systém na jahody.
Nadherné jahody. Sladšia bola tá okrúhla veľká sorta.

Z priesad sme nakoniec kúpili 14 ks batatov (11 oranžových, dva fialové a jeden farbou taký zemiakový). Potom smekúpili štyri rajčiny (dve Toro, jednu steakovú a jednu kokteilovú).

A ešte dve sadenice Lipie citrónovej , ktorá uzdravujú nosovú sliznicu alergikov tzv. sanorinizmus. Prekvapilo ma, že ide o kry. Na zimu ich treba dávať dnu.

Listy citrónového kra majú tú najzaujímavejšiu a najsilnejšiu vôňu pravého citrónu spomedzi všetkých aromatických rastlín. Svieža a prenikavá citrónová vôňa ďaleko predčí vôňu citrónových eukalyptov či lemongrassu. Listy sa dajú priamo použiť na prípravu sviežeho čaju s citrónovou vôňou či už samotné, alebo v zmesi s pravým čínskym čajom, alebo tak ako v jej domovine Paraguaji, Argentíne a južnej Brazílii s čajom Maté. Kvitne množstvom drobných bielych kvetov a na pestovanie je veľmi nenáročný. Vyžaduje zimovanie v chladnejšej, ale svetlej miestnosti pri zníženej zálievke. Táto novinka poteší aj náročnejšieho milovníka čajov, byliniek či aromatických rastlín.Zdroj rastliny.sk

Vážne zvažujem, že si od nich kúpim tento Klematis ´Rooguchi´. Má rovnaké kvietky ako klematis Princess Diana.

Nádherný zvončekový plamienok ´Rooguchi´ – novinka medzi plamienkami v našej ponuke. Je to kríženec medzi C. integrifolia a C. x durandii . Vyniká fialovými kvetmi s levanduľovým okrajom, ktoré sú v tvare zvončekov na bylinných stonkách. Dorastá do výšky 2-4 m. Tak ako aj ostatné plamienky uprednostňuje korene vo vlhkom a zatienenom stanovišti a hlavu (teda stonky a kvety )na slnku. Pre vyniknutie potrebuje pevnú treláž alebo oporu na popínanie. Tieto kvety si zamilujete.
PARAMETRE Kvitnutie – 6, 7, 8, 9; Výška – do 4 m; Odolnosť – plne mrazuvzdorná; Svetlo – slnko až polotieň; Rez – každoročný jarný rez; Pôda – stredne ťažké, piesočnatohlinité, hlinité; Vlhkosť pôdy – stredne vlhká; Farba listu – tmavozelená; Farba kvetu – fialová; Forma – popínavá; Rýchlosť rastu – stredne rýchly; Umiestnenie – fasády, steny, ploty, oporné konštrukcie.
Zdroj rastlinky.sk

Leave a Reply