Nové trvalky v záhrade

Nové trvalky v záhrade

Konečne som zohnala rastliny, ktoré sa mi páčili z českého záhradníctva Lukon Bulbs

Thalictrum ‘Hewitt’s Double’ – Žlťuška

Túto krásnu vzdušnú trvalku som prvýkrát videla v Kráľovskej botanickej záhrade v Edinburgu. Zaujímavé je, že v záhone bola s farebne ladiacimi ľaliovkami. Bolo to pred rokmi a ja keď som ju teraz kupovala som k nej priklikla veľmi podobné ľaliovky. 😀

Thalictrum ochádza z Číny a po slovensky sa napriek fialovej farbe volá žlťuška. Má rada výživnú priepustnú pôdu, polotienisté miesto, ale ak je zalievaná mala by zvládnuť aj slnko. Výšku bude mať okllo 120 cm a šírku 50 cm. Na meter sa dávajú 4, ale ja som ju vopchala do dosť plného nového záhona. No uvidíme, ako to bude vyzerať, prinajhoršom ju presadím.

Canna Monique – kana

Táto prekrásna exoticky pôsobiaca rastlina s dekoratívnymi listami dosahuje výšku 60-90 cm. Potrebuje slnečné stanovište, prípadne znesie čiastočný tieň. Rizómy sa sadia v marci do kvetináčov a udržujú sa v bezmrazom prostredí. Po skončení mrazov sa vysádzajú do hĺbky 5-10 cm. Ideálne sa postupne privykajú a na noc odkladajú. Rastliny by mali byť vysadené 30 cm od seba. Potrebuje byť dostatočne zalievaná, ale nie premočená. Tekuté hnojivo v polovici augusta urýchli násadu kvetov a udrží zdravý rast listov. Odkvitnuté kvety odstraňujte, aby kany kvitli opakovane až do mrazov.

Hemerocallis The Blue Parrot – Ľaliovka

Túto zaujímavo sfarbenú ľaliovku treba vysadiť na slnečné stanovište, prípadne čiastočný tieň, aby pekne kvitla. Kvitne od júna do septembra, v kvete má výšku 65 cm. Výrazné voňavé kvety majú rozmer 16 cm a podľa zahraničnej stranky by mala mať 22-25 pukov.

Hemerocallis ‘Chokecherry Mountain’ – Ľaliovka

Ľaliovka ‘Chokecherry Mountain’ – je výrazný druh s kvetmi s užšími, “pavúkovito” rozprostrenými lupeňmi s atraktívmou fialovo žltou farbou. Dorastá do výšky 80 cm a kvitne od júna do augusta. Je mrazuvzdorná, trávovité listy sú v teplejších oblastiach stálezelené. Je to nenáročná trvalka, ktorú vysádzame na slnevné či polotienisté miesta. Preferuje výživnú, humóznu, vlhkú, avšak nepřemokrenú pôdu. Potřebuje sluneční svit, minimálně 6 hodin a vydatnú zálivku, alespoň 1x týždenne. Keď začne hnědnout, potrebuje viac vody. Každé 2-3 roky ju delíme, aby sme udržali jej vitalitu.

Dnes prišla na návštevu kamarátka a priniesla mi nové rastlinky:

Salvia sclarea – šalvia muškátová

Salvia sclarea – teda šalvia muškátová má na šalviu nezvyčajné atraktívne kvety. Je to dvojročná rastlina. Niekedy sa udrží aj viac sezón s tým, že v prvom roku tvorí len listovú ružicu. Veľmi dobre sa presemeňuje a tak je schopná sa v záhonoch udržať mnoho rokov.

Šalvia muškátová – Salvia sclarea

Z Anatura.sk:

Šalvia muškátová je dvojročná vytrvalá bylina s veľkými sivozelenými chlpatými listami a bohato voňavými modro-ružovými kvetmi, ktorá rastie v Stredomorí. Šalvia muškátová veľmi silno vonia, ale jej vnímanie je rozdielne u mužov a žien. Kým ženám šalvia muškátová krásne vonia, mužom sa jej aróma nemusí vždy páčiť. Je však paradox, že práve muškátový olej sa používa do pánskych parfumov. Rozjasňuje mysl a navozuje stav euforie. Uvolňuje křeče, najmä pri menštruácii, a miernej porodnej bolesti. Nepoužívejte počas tehhotenství. Výborne pôsobí proti infekčnému močovému a pohlavnému ústrojenstvu. Pomáhá proti migréne. Vyhladávaná je tiež v parfumérii a potravinárstve ako aroma (muškátové vína).

Anemone japonica – Veternica japonská (jesenná anemonka)

Od augusta do októbra prináša veternica japonská (Anemone japonica) ružovo sfarbené kvety. Priepustná a humózna pôda na slnečnom až polotienistom stanovišti sa pozitívne prejaví na zdravom raste a množstve kvetov. Dosahuje výšku 50-60 cm. Kamarátka povedala, že na slnku sa jej nedarilo.

Leave a Reply