Ako na cibuľoviny

Ako na cibuľoviny

Podľa mojich skúseností sa dá sadiť cibuľoviny na jeseň, kým nezamrzne zem a stále zakvitnú. Na jeseň sa objavia balenia cibuľovín vo všetkých hobymarketoch typu Hornbach aj v potravinách ako Lidl a pod, stačí si z vybrať.

Alebo si môžete naklikať cibuľky na internete. Mne sa napríklad osvedčil tento eshop.
Nemusíte kupovať malé balenia a platiť za obrázky. Vyberiete si podľa obrázkov a prídu vám sieťky balené napr. po sto kusov. Majú aj zmesy cibuľovín, pri ktorých sa môžete inšpirovať alebo si rovno nejaké vybrať. https://www.vypestuj.sk/cibuloviny/zmesy-cibulovin-pre-jesennu-vysadbu-velke-balenie

Majú obrovský výber – pre mňa ako v cukrárni, neviem si vybrať. 🙂 Kupujte cibuľoviny po väčších množstvách, nech vyniknú. Nákup kvôli cene skombinujte. Lacné na množstvo a drahšie na parádu tam, kde ukážu.

Pri výbere platí vrámci jedného druhu – väčšia cibuľka – väčší kvet a vyššia cena. Vyberajte očividne zdravé cibuľky, ktoré nie sú vyschnuté a nemajú očividné choroby.

Na každom balení nájdete výšku v kvete – lebo napr. narcisy môžu byť drobné od 15 cm až po vysoké pol metra. A tiež kedy budú kvitnúť. Čo je dôležité, aby ste neboli sklamaná, že vybraná kombinacia nekvitne naraz lebo napr. narcisy sú aprílové a tulipány májové. Zase je dobré nakombinovať ich tak, aby kvitli čo najdlhšie. Napríklad, že vysadíte krókusy alebo snežienky, ktoré vás potešia prvé, potom narcisy s hyacintami, potom sa pridajú tulipány (bývajú aprílové aj májové druhy), na koniec okrasné cesnaky na koniec mája. Do popredia napríklad dlhokvitnúce modrice, popozerajte si aj cibuľoviny, ktoré nepoznáte, môžu vám urobiť milé prekvapenie.

Cibuľky sa pestujú ľahko – majú všetko čo potrebujú na kvitnutie zabalené v cibuľke. Len musia prejsť obdobím zimy, aby zakvitli. Sadia sa tak, aby sa nad každou cibuľkou zmestili ešte dve rovnaké cibuľky. Buď ich môžete sadiť do jamiek, do plastových košíkov (tie sú drahšie, ale chránia cibuľky pred hryzcami a pod)… Keď ich chcete zasadiť veľa, stačí si odkopať vrchnú zeminu na tom mieste, naukladať zmes cibuliek a zas prihrnúť. Alebo ich môžete sadiť husto do nádob ako lasagne – zemina, veľké cibule, zemina, menšie cibule, zemina atď.

Vyberať netreba väčšinu narcisov a modrice, cesnaky a drobné botanické tulipány – tie sa skôr rozmnožia a tiež niektoré odrody väčšinou jednoduchých tulipánov. Iné tulipány keď nevyberiete (ale aj keď ich vyberiete ;)) bude ich stále menej – rozdelia sa a už nezakvitnú alebo zoberú skazu – hnilobou, háďatkami a tak. Najmä tie najdrahšie šľachtené sú skôr na jedno použitie. Tak ich treba zas časom dosadiť nové.
Odkvitnuté kvety treba odstraňovať, nech sa nevysiľujú rastliny tvorbou semien. A po odkvitnutí kým odídu listy pohnojiť tekutým hnojivom, nech si odložia zásoby do cibuliek a počkajte, kým zvädnú. Ak vám vadia zožltnuté listy, prisaďte k nim trvalky, ktoré v máji podrastú a zakryjú ich.

Leave a Reply