Čo zasadiť pod orech

Čo zasadiť pod orech

Keď som vysádzala maminu záhradku pod orechom, vedela som, že orech nemá rád susedov a doslova ich otravuje, aby okolo neho nerástli. Ale až teraz som našla a stránke www.jaksinavrhnoutzahradu.cz odborné informácie a podrobnosti o tejto téme.

Pokiaľ si ich chcete prečítať, kliknite na tento link: http://www.jaksinavrhnoutzahradu.cz/co-zasadit-pod-orech-oresak/.

Doporučujem prekliknúť sa na pôvodný web, kde je oveľa viac iných informácií a aj kurz o navrhovaní vlastnej záhrady.

Sem som si ho len odložila ako poznámky k vysadeniu záhonov pod orechom.

Co zasadit pod ořech (ořešák)?

kytky po orechem

Zjistili jste, že Vám vadnou nebo skomírají kytky nebo keře, které rostou blízko ořechu? A pod ořechem se nedaří vůbec ničemu?

Nezoufejte. Řešení existuje.

Pátrala jsem po internetu a z dostupných zdrojů jsem pro Vás dala dohromady informace, proč se některým rostlinám pod ořechem anebo v jeho blízkosti nedaří. A taky jsem vypátrala, kterým rostlinám společnost ořechů nevadí.

ořech

Co se pod ořechem děje?

Ořešáky produkují z listů i kořenů chemickou látku zvanou juglone, která se vyskytuje přirozeně ve všech částech stromu, zejména v pupencích, jádře ořechů a kořenech. Listy a stonky obsahují menší množství juglonu, které se po pádu vyluhuje do půdy. Nejvyšší koncentrace juglonu se vyskytuje v půdě přímo pod stromovým vrcholem, ale vysoce citlivé rostliny mohou vykazovat toxické příznaky i na vzdálenějších místech. Protože rozkládající se kořeny uvolňují juglone, toxicita se může projevovat i několik let po odstranění stromu.

Tato vlastnost se nazývá alelopatie a netýká se jen ořešáků, ale třeba i trnovníku akátu, smrku obecného, platanu západního a dubů. Díky tomu dochází k omezení vzcházivosti semen, případně k potlačení růstu už vzešlých stromů a rostlin, které se v bezprostřední blízkosti ořešáku vyskytují. Strom si tak brání svůj životní prostor. Nejagresívnější je ořešák černý.

Příznaky citlivosti na juglon

Toxické příznaky se nejvíc projevují, když rostliny citlivé na juglone jsou umístěny v kořenové zóně ořechu, v průměru 15 – 18 m od kmene velkého stromu. Rostliny citlivé na juglone vadnou, mají žluté listy, neprospívají nebo rostou pomalu a nakonec odumírají. Mnoho vysoce citlivých rostlin netoleruje ani malou koncentraci juglonu a zemře během několika měsíců.

Pokud si člověk není vědom problému s toxicitou, je snadné přisuzovat tyto příznaky jiným onemocněním nebo problémům s výživou. Bohužel neexistuje pomoc, jakmile jsou rostliny postiženy.

kytky pod orechem 3

 Rostliny citlivé na toxicitu ořešáků

Letničky a zelenina: okrasný tabák, petúnie, chřest, zelí, lilek, brambory, rajčata, paprika
Trvalky: ocún, baptisie, orlíček, lilie (asijské hybridy), pivoňka, rebarbora
Keře: borůvka, arónie (temnoplodec), skalník, zimolez Maackův, hortenzie, šeřík, ptačí zob, mochna, rododendron, tis a některé druhy kaliny keřové
Stromy: olše lepkavá, bříza papírovitá, některé druhy jabloně lesní, břestovec, modřín, lípa, magnólie, borovice kleč, borovice smolná, borovice vejmutovka, smrk stepilý, javor stříbrný a některé druhy kaliny stromkové.

Co s tím? 

Pod ořešáky a kolem nich sázejte rostliny, které jeho toxicitu tolerují. Rostliny citlivé na juglone byste měli zasadit daleko od ořechu.

Jestli přece jen chcete v blízkosti ořechů tyto citlivé kytky pěstovat, máte v podstatě 3 možnosti:

  1. Pěstujte je v klasických květináčích.
vyvyseny zahon

Rostliny citlivé na toxicitu ořechů zasaďte do klasických květináčů a použijte kupovaný substrát nebo hlínu z místa, kde ořechy nerostou. A také je třeba hlídat, aby listy, větvičky a ořechy nepadaly do květináčů.

  1. Pěstujte rostliny ve vyvýšených záhonech.

Místo klasického záhonu poblíž ořechu udělejte vyvýšený záhon. V tomto případě je ale potřeba udělat kořenům bariéru, aby neprorůstaly do původní hlíny. Vyvýšený záhon vystelte netkanou textilii a do něj dejte opět hlínu nekontaminovanou juglonem.  Tato možnost je vhodná spíše pro trvalky a zeleninu. Stromy a keře většinou potřebují více prostoru a větší hloubku pro kořeny.

  1. Ořechy pokácejte.

Ořechy jsou nádherné stromy, tak by to byla docela škoda, ale je to taky možnost, jak se s toxicitou ořechů vypořádat. Počítejte ale s tím, že bude 2-3 roky trvat než budete moct na toto místo vysadit rostliny citlivé na juglone.

Listy ořechů, kůra a dřevní štěpka nejsou vhodné jako mulč ani jako součást kompostu.

V následující tabulce najdete seznam rostlin, kterým společnost ořešáků nevadí:

stromy pod ořech
keře pod ořech
jehličnany a popínavky pod ořech
trvalky pod ořech

Ze zeleniny můžete bez problémů pod ořechem pěstovat cibuli, řepu, mrkev, petržel, fazole i kukuřici.
Co se týká ovoce, tak blízkosti ořechů tolerují  třešeň, nektarinka, švestka, broskev, rybíz, ostružiny, melouny.

www.jaksinavrhnoutzahradu.cz

kytky pod orechem 4

© 2022 ÚŽASNÁ ZAHRADA