Semienka kvetiniek na leto

Semienka kvetiniek na leto

Na stránke loukykvet.cz som našla tak krásny výber letničiek, že som neodolala a urobila som tam poriadny nákup. 🙂 Mama si z nich tiež vybrala. Pár letničiek som dokúpila aj v Hornbachu.

Poznámka: Fotografie a informácie k trvalkám, ktoré som si vybrala z LOUKYKVĚT pochádzajú z webovej stránky loukykvet.cz. Všade uvadzam link na produkt na tejto stránke, kde si ho môžete zakúpiť. Informácie som si sem uložila, aby som ich mala pokope, keď ich budem pestovať. Ak sa mi podarí dopestovať vlastné kvety, vymením fotky za moje.

Hlaváče

Hlaváče doporučujú predpestovať 4-6 týždňov pred poslednými mrazmi. Vysejú sa a zasypú sa tenučkou vrstvou substrátu, aby nevyschli. Keď sú sadeničky väčšie, treba ich uložiť na miesto, kde je okolo 10-13 °C, lebo inak ich vytiahne z nebudú mať pevný základ. Vysadzajú sa po mrazoch. Priamo sa vysievajú tiež až po mrazoch. Doporučujú postupný vÿsev po 2-3 týždňoch, aby kvitli postupne. Môžu potrebovať oporu.

Hlaváč kavkazský – Scabiosa caucasica ‘Fama Deep Blue’

Hlaváč kavkazský – Scabiosa caucasica (foto loukykvet.cz)

Túto letničku si vybrala mama.

Hlaváč kavkazský – Scabiosa caucasica ‘QIS Deep Red’

Hlaváč kavkazský – Scabiosa caucasica ‘QIS Eep Red’ (foto loukykvet.cz)

Ide o červenú vínovú farbu, odtieň burgundy. Otvorené kvietky majú každý bielý pestík, čo vytvára pocukrovaný efekt.

Papuľky

Papuľka väčšia (Hledík) Antirrhynum majus ‘Madam Butterfly Red’

(foto loukykvet.cz)

Túto letničku si vybrala mama.

Papuľka je letnička vhodná skôr pre pokročilých pestovateľov. Má rada slnečné stanovište. Papuľky dorastajú do 60-150 cm. Papuľky podľa skupín rastú na jar, v lete aj na jeseň.

Papuľka Madam Butterfly Red je vínovo červená plnokvetá odroda. Stonky nemá tak mohutné a dlhé ako iné odrody. V kytici vytvorí krásny veľký objem. Jedna rastlinka vyprodukuje jednu väčšiu a štyri postranné stonky.

Papuľky sa musia predpestovať, priamy výsev nefunguje. Semianka sú drobučké, vysievajú sa na povrch substrátu a nesmú sa zakrývať. Musia sa udržiavať v teplote 16-20 °C. Zalievať sa môžu len spodom alebo len rosiť, lebo sa spláchnu. Vzídu za 4-5 dní, v sadbovači zostanú 4-5 týždňov, kým narastie pekná sadenička.

Papuľky vydržia ľahký mrázik (- 6 °C), ale nie všetky. Delia sa do 4 skupín, podľa toho sa postupne vysievajú, Madam Butterfly je v štvrtej skupine, seje a vysadza sa až koncom leta. Vysádza sa v spone 15×15 cm. Mohlo by sa aj hustejšie 40-100 rastlín na meter, ale potom hrozia hubové choroby. Pestujú sa na slnku vo výživnej pôde so zapraveným vyzretým kompostom.

Pre krásne rovné stonky je oporná sieť nutnosť. Papuľky nezaštipujeme. Jedna sadenička vám vytvorí jednu stonku a niekoľko postranných, budou se prirozene vetviť. Zalievať ich treba ku koreňom, aby listy zostali suché a predušli sme hubovým chorobám. Treba ich pravidelne prihnojovať. Keď začnú kvitnúť, môže sa zálievka ubrať.

Kraspédia gulovitá – Craspedia globosa

(foto loukykvet.cz)

Túto letničku si vybrala mama.

Letnička určená na rez so zelenošedou ružicou listov a žltými guličjami nad nimi. Rezať sa doporučuje púčiky pred vykvitnutím. Doporučuje sa predpestovať ich 6-8 týždňov pred poslednými mrazm. Vysievať na povrch a zasypať vermikulitom.

Krasuľky

Krasuľky sa doporučuje vysievať po posledných mrazoch priamo na stanovisko, pretože rastú rýchlo. Predpestovať sa majú maximálne 5 týždňov predtým. Darí sa im na slnečnom stanovišti a keď sa odstraňujú odkvitnuté kvety, kvitnú až do mrazov. Jedna rastlina má minimálne 12-15 stoniek. Dosahuje výšku 90-120 cm. Potrebuje oporu.

Krasuľka perovitá – Cosmos bipinatus ‘Cupcake Blush’

Krasuľka perovitá – Cosmos bipinatus ‘Cucakes Blush’ (foto loukykvet.cz)

Krasuľka perovitá – Cosmos bipinatus ‘Double Click Cranberries’

Krasuľka perovitá – Cosmos bipinatus ‘Double Click Cranberries’ (foto loukykvet.cz)

Krasuľka perovitá – Cosmos bipinatus Double Click Rose Bonbon

Krasuľka perovitá – Cosmos bipinatus Double Click Rose Bonbon (foto loukykvet.cz)

Krasuľka perovitá – Cosmos bipinatus Rosetta

Krasuľka perovitá – Cosmos bipinatus Rosetta (foto loukykvet.cz)

Krasuľka perovitá – Cosmos bipinata ‘Rubenza’

(foto loukykvet.cz)

Krasuľka perovitá – Cosmos bipinnatus Sonata Mix

Krasuľka perovitá – Cosmos bipinnatus Sonata Mix

Je to zmes rôznych farieb krasuliek s veľkými kvetmi z FloraSelf. Dosahujú výšku 60 cm. Semená zakryte v apríli – máji tenkou vrstvou zeminy, stlačte a udržujte vlhkosť. Je vhodná na slnko aj do polotieňa.

Láskavec

Láskavec krvavý – Amaranthus cruentus ‘Velvet Curtains’

Láskavec krvavý – Amaranthus cruentus ‘Velvet Curtains’ (foto loukykvet.cz)

Letnička vhodná pre začiatočníkov. Je vhodná na rez a je to bezkonkurenčná výplň do kytíc. Je jednoduchý na pestovanie, rýchlo rastie a dodáva krásnu štruktúru záhonu aj kytici. Každá rastlina vyprodukuje jednu silnú stonku a až päť postranných slabších stoniek.

Pre predpestovanie vysejte najskôr 5 až 6 týždňov pred poslednými mrazmi. Potrebuje svetlo na klíčenie, preto ho zasypte len tenkou vrstvou substrátu, aby nedocházalo k vysychaniu. Zo začiatku je nutné zalievat len spodom, aby sa nespláchli semínka. Klíči pri 20-24°C 7-10 dní. Keď budú rastlinky väčšie, zníži sa teplota na 17-18°C a presádza sa von až po posledných mrazoch. Vysádza sa do sponu 15×15 cm. Potrebuje slnečné miesto.

Priamy výsev je tiež možný, láskavec potrebuje vyššiu teplotu na klíčenie, proto počkajte až na máj. Zasypáváme len tenkou vrstvou, semena potrebujú svetlo na klíčenie. Kvitne za 65-75 dní. Rastie vzprianene nahor, dorastá do výšky 120-160 cm. Doporučujeme oporu.

Maky

Papaver paeoniflorum – Mak pivoňkovitý Black

Papaver paeoniflorum – Mak pivoňkovitý Black (foto loukykvet.cz)

Tento mak som nakoniec neobjednala. 🙁

Mak pivoňkovitý je nenáročná letnička, ktorá miluje slnko. Vyrastie do 90-120 cm. Na stránke loukykvet.cz píšu: “Na přelomu jara a léta chybí velké plné květy. Tyto máky spolehlivě nahradí pivoňku, pryskyřník i jiřinu. Jen je třeba mít na paměti, že nevydrží kvést dlouho a potřebují trochu péče, aby v kytici držely. Sklízíme puklé poupě, konce stonků spaříme na pár sekund ve vodě a necháme dokvést ve váze. Klíčivost 65 %. ”

Vysieva sa na priamo, do sponu 22×22 cm. Klíči pri 16-22 °C za 7 až 10 dní. kvitne za 75-90 dní. Potrebuje oporu.

Mak pivoňkovitý – Papaver paeoniflorum ‘Salmon’

Papaver paeoniflorum – Mak pivoňkovitý Salmon (foto Etsy.com)

Mak pivoňkovitý je nenáročná letnička, ktorá miluje slnko. Vyrastie do 90-120 cm. Na stránke loukykvet.cz píšu: “Na přelomu jara a léta chybí velké plné květy. Tyto máky spolehlivě nahradí pivoňku, pryskyřník i jiřinu. Jen je třeba mít na paměti, že nevydrží kvést dlouho a potřebují trochu péče, aby v kytici držely. Sklízíme puklé poupě, konce stonků spaříme na pár sekund ve vodě a necháme dokvést ve váze.  Pivoňkovitý mák Salmon je v barvě teplé růžové.”

Klíčivost nie je 100%. Vysieva sa na priamo, do sponu 22×22 cm. Klíči pri 16-22 °C za 7 až 10 dní. kvitne za 75-90 dní. Potrebuje oporu.

Mak pivoňkovitý – Papaver paeoniflorum ‘Pale Rose’

Mak pivoňkovitý – Papaver paeoniflorum ‘Pale Rose’ (foto loukykvet.cz)

Mak pivoňkovitý – Papaver paeoniflorum ‘Scarlet’

Papaver paeoniflorum – Mak pivoňkovitý Scarlet (foto loukykvet.cz)

Túto letničku si vybrala mama.

Mak pivoňkovitý je nenáročná letnička, ktorá miluje slnko. Vyrastie do 90-120 cm. Na stránke loukykvet.cz píšu: “Na přelomu jara a léta chybí velké plné květy. Tyto máky spolehlivě nahradí pivoňku, pryskyřník i jiřinu. Jen je třeba mít na paměti, že nevydrží kvést dlouho a potřebují trochu péče, aby v kytici držely. Sklízíme puklé poupě, konce stonků spaříme na pár sekund ve vodě a necháme dokvést ve váze. 

Klíčivost nie je 100%. Vysieva sa na priamo, do sponu 22×22 cm. Klíči pri 16-22 °C za 7 až 10 dní. kvitne za 75-90 dní. Potrebuje oporu.

Mak vlčí – Papaver rhoeas ‘Mother of Pearl’

Papaver rhoeas – Mak vlčí Mother of Pearl (foto loukykvet.cz)

Mak islandský – Papaver nudicaule ‘Colibri Rosa Chiaro Pastello’

Mak islandský – Papaver nudicaule ‘Colibri Rosa Chiaro Pastello’ (foto loukykvet.cz)

Má rád nízké teploty, pestujeme ho len na jar. tedy jen na jar. Má rada polotieň. Vyrastie na 45-55 cm. Jedna rastlina vyprodukuje minimálne 12 kvetov.

Pestovanie je vhodné pre profesionálov. Musí sa predpestovať. Môže sa vysiať v zime, otužiť a vysadiť skoro na jar. Viac sa mu darí ako dvojročke, keď sa vysieva na konci leta a prezimujú vo fóliovníku zakryté slamou alebo bielou textíliou. Ideálne vysievajte v lete aj na jar. Užijete si ich potom od apríla do júna.

Semienka sú drobučké, sejú sa povrch s vrstvou vermiculitu. Zalievajú sa podmokom alebo rosedním, aby sa nespláchli. Po vyklíčení treba zredukovať vlhkosť, sú na to veľmi citlivé. Vysejte do priepustnej piesčitej pôdy, kompost nie je potrebný.

Islandský mák má rád nižší teploty na rast aj kvitnutie, dá sa pestovať len na jar.

Nevädze

Nevädza poľná – Centaurea cyanus ‘Tall Double Black Boy’

Nevädza poľná (česky Chrpa) – Centaurea cyanus ‘Tall Double Black Boy’ (foto loukykvet.cz)

Nevädza poľná – Centaurea cyanus ‘Tall Double Blue Boy’

Nevädza poľná (česky Chrpa) – Centaurea cyanus ‘Tall Double Blue Boy’ (foto loukykvet.cz)

Túto letničku si vybrala mama.

Slnečnice

Slnečnica ročná – Helianthus anus ‘Holiday’

Slnečnica ročná – Helianthus anus ‘Holiday”

Slnečnica ročná ‘Holiday’ z FloraSelf je podľa popisu na obale husto vetvená odroda s veľkými kvetmi s výškou asi 140 cm.Táto letnička má rada výživnú pôdu na slnku. Seje sa apríli až máji, klíči pri 15-20 °C, majú sa pestovať 40 cm od seba. Kvitnúť bude od júla do októbra.

Slnečnica jednoduchá – Helianthus Mix

Slnečnica jednoduchá – Helianthus Mix

Slnečnica jednoduchá Mix z MoravoSeed je podľa popisu na obale rýchlo rastúca letnička vhodná aj na pestovanie v skupinach, v slživom plote aj na rez. Má rada suchšiu výživnú pôdu na slnku. Seje sa vivnútri v marci až apríli 2,5 cm od seba, vonku v apríli až máji, vysádza sa von v máji v spone 40×50 cm. Vysoká je asi 300 cm. Kvitnúť bude od júla do septembra.

Cínie

Informácie o cíniách mám zo stránky mojerastliny.sk, kde často nájdem užitočné a podrobné informácie k rastlinkám, ktoré pestujem. Ku cíniám som odtiaľ vybrala tieto informácie:

Cínie pochádzajú z Mexika. Ideálne klíčia pri 15 °C. Preto ich záhradkári často vysievajú v apríli do pareniska. Neznášajú mráz. Vysádzajú sa v máji do sponu 40×30 cm, ale krajšie ukážu 15-30 cm od seba. Cínie sú pevné, ľahko sa vyberajú zo zeme a po presadení sa dobre ujímajú, predovšetkým rastliny do výšky 15 cm.

Potrebujú výživnú pôdu a veľa slnka, bez neho rastú pomalšie. Neprosperujú ani v hustom zatienenom poraste s inými rastlinami. Keďže majú kríčkovitý vzrast, potrebujú okolo seba priestor. Pri vysadení sa zalievajú výdatne, potom stačí primerane. Počas horúčav potrebujú pravidelne zalievať ku koreňom, inak im vädnú listy. Keď majú dobré podmienky, narastú vysoké, rozkonárené s bohatým kvetenstvom. Pri prudkých vetroch a dažďoch sa zvyknú váľať, preto sa oplatí priviazať ich preventívne k opore. Mladé sadenice sa doporučuje zaštipávať, aby sa rozvetvovali, odkvitnuté kvety odstraňovať. Kvitnúť budú do prvých mrazov.

Cíniám hrozia plesne a múčnatka – poškodené rastliny treba hneď odstrániť a zvyšné prevzdušniť. Veľmi chutia slizniakom, treba ich chrániť. Občas ich poteší hnojivo na letničky. Páči sa im v záhone s krasuľkami a rudbekiami. Vo váze vydržia aj 10 dní, len treba odstrániť spodné listy.

Cínia pôvabná – Zinnia elegans ‘Benary’s Giant Bright Pink’

Cínia – Zinnia elegans ‘Benary’s Giant Bright Pink’ (foto loukykvet.cz)

Cínia pôvabná – Zinnia elegans Oklahoma Salmon

Cínia pôvabná – Zinnia elegans Oklahoma Salmon (foto loukykvet.cz)

Cínia pôvabná Bennary’s Giant Wine

Cínia pôvabná Bennary’s Giant Wine (foto loukykvet.cz)

Cínia pôvabná (georgínokvetá) – Zinnia elegans oranžová

Cínia georgínokvetá – Zinnia elegans oranžová

Je to letnička kerovitého vzrastu z MoravoSeed. Darí sa jej vo výživnej primerane vlhkej pôde na teplom a slnečnom mieste. Neznáša mráz. Vovnútri sa vysieva v apríli, vonku až v máji do hĺbky 1,5 – 2 cm v spone 40×30 cm. Má výšku 90 cm. Kvitne od júna do októbra.

Cínia pôvabná (georgínokvetá) – Zinnia elegans ružová

Cínia georgínokvetá – Zinnia elegans ružová

Je to letnička kerovitého vzrastu z MoravoSeed. Darí sa jej vo výživnej primerane vlhkej pôde na teplom a slnečnom mieste. Neznáša mráz. Vovnútri sa vysieva v apríli, vonku až v máji do hĺbky 1,5 – 2 cm v spone 40×30 cm. Má výšku 90 cm. Kvitne od júna do októbra.

Cínia pôvabná (georgínokvetá) – Zinnia elegans Caroussel

Cínia pôvabná (georgínokvetá) – Zinnia elegans Caroussel

Je to obľúbená pestovateľsky nenáročná letnička od Nohelgarden na záhony aj rez. Vo váze vydrží 8-10 dní. Neznáša mráz, potrebuje výživnú pôdu a slnečné stanovisko. Vysieva sa v apríli, vysádza v máji po mrazoch v spone 40×30 cm, Kvitne od júna do októbra do mrazov. Má výšku 50 cm. Odkvitnuté kvety treba odstraňovať.