Nová ruža ‘Rose de Rescht’

Nová ruža ‘Rose de Rescht’

Na narodeniny som dostala novú ružu Rose de Rescht.

Našla som článok na webe hedgerowrose.com a tiež článok na havlis.cz, v ktorych sa píše viac o tejto ruži a jej pestovaní.

Ide o historickú damaškovej-portlandskú ružu, ktorá vznikla krížením damaškovej a čínskej ruže, ktorej korene siahajú až do roku 1840. Pomenovaná je podľa iránskeho mesta Resht.

Vďaka tomu dlho kvitne, má pekné bohaté listy a po dalmatínskej ruži zdedila sladkú korenistú vôňu. Rose de Resht je tzv. portlandská ruža pocházejúca z kríženia damaškovej a čínskej ruže. Kvety má plné, menšie (6-7 cm) s fialovo ružovo červenou farbou. Je remontantná, takže kvitne celú sezónu až do mrazov. Habitus má v tvare kra, ktorý má do 120cm a šírku 70 cm. Nie je to štepená ruža, takže sa dá rozpestovať z koreňov a výhonkov. Mala by vydržať mrazy až do -34°C.

Starostlivosť

Vysádzať by sa mala do jamy 30×30 cm. Zasadiť, zaliať a zahrnúť prízemné očká na 15 cm, aby sa chránili pred zimou. Strihá sa pred zimou na polovičku a na jar po mrazoch sa zostrihne na 3-5 očiek. Počas sezóny sa ako pri ostatných ružiach zostrihavajú odkvitnuté vyhonky po prvé päťlisté listy, prípadne aj hlbšie aby sa zmladila korunka. Pravidelne hnojenie podporí tvorbu kvetov.