Založenie záhrady

Založenie záhrady

Tento proces som absolvovala na menšom pozemku už dvakrát. Dá sa to spraviť odznova ťažkou technikou, ale podľa mojej skúsenosti vznikne zorané pole a to doslova. Nejaký čas trvá, kým pôda sadne a aj to nie rovnomerne. Druhá vec je, že pôda je plná burín a semien burín a zoraním sa “rozsadia” a dostanú na povrch také tie vysoké paliny a podobná burina. Treba to celé odburiniť a vysadiť, lebo z toho bude ešte väčšie burinisko. Prvýkrát pred rokmi mi to firma najprv celé postriekala Roundupom, počkali, kym burina vykape, znovu zazelení a zas postriekali Roundupom. Vôbec sa to nespochybňovalo ako postup.Teraz sa takýto totálny herbicíd prestal používať, je to strašný sajrajt, človek si tam nasype chémiu a potom si tam chce pestovať ovocie a zeleninu pre deti. Takže sa s burinami začalo bojovať ručne, čo je riadna drina. Treba hneď založiť veľké kompostovisko, kam sa bude biologický odpad hádzať.
Rovnako by sa do toho mala zapracovať organika – hnoj a kompost, aby sa pôda vylepšila. Čo pri tom rozmere je dosť veľký projekt a pri použití kupovaného spracovaného hnoja a kompostu aj dosť drahý a čerstvý hnoj treba nechať uležať a celé sa to predlžuje. Keď sa to podarí, je na vzniknutej pôde radosť zakladať zahradu. Potom je až škoda to vysiať trávou.

Tento totálny postup by som zvolila tam, kde je pôda zničená výstavbou, utlačená a plná stavebného odpadu. A ešte tam, kde chcem všetko vysadiť, vybudovať všade chodniky a podobne – potom to treba spraviť raz a poriadne. Tu by som určite nedoporučila systém ako to robia stavbári. Zasypať odpad, vyrovnať, nasypať 5 cm peknej čiernej zeminky, prípadne vyrolovať travnatý koberec a odovzdať majiteľovi. A potom keď v tom chcete sadiť, zostanú vám len oči pre plač. A trávniku sa ktovie prečo nedarí.

Ak ide o bývalú zahradu je možné ísť na to postupne. Spraviť si plán. Tam, kde by bolo políčko na pestovanie, pôdu kvalitne spracovať. Ak stačí menej, dá sa spraviť zvýšené záhony – stačí na výšku jednej dosky, naspodok sieťku proti krtom a hryzcom (zistene na vlastnej škode), dať dobrú zeminu a začať pestovať zeleninu. Miesto pre trvalky odburiniť a vylepšiť pôdu. Zvyšok pozemku začať pravidelne kosiť. Nerovnosti a krtince som “prebehla” benzínovou kosačkou. Časom prejsť na automatickú kosačku. Častým kosením sa postupne zlikvidujú vysoké buriny, prežijú tie, ktoré zvládnu opakované kosenie na krátko. Vzniknutá zmes kosených burín je odolnejšia pri suchách a zostane tam živý travnik – sedmokrásky a podobne.
Pri výsadbe stromčekov spracovať výsadbové jamy stromčekov a pridať im organické hnojivo, aby sa dobre chytili a plodili. (Ale zas niekde sa tvrdí, že to zbytočne zdržiava korene stromčekov vo výsadbovej jame a keď musia ísť hľadať vodu a živiny, zakorenia a prežijú lepšie. To funguje ak pôda nie je úplne zničená a chudobná).