Cibuľové lasagne na FB

Cibuľové lasagne na FB

Môj prvý post na FB mal pomerne úspech. 🙂

Cibuľové lasagne v kvetináči – tohtoročná verzia. 🙂

Pre tých, ktorých zaujíma recept: 🙂
Cibule sa sadia do mrazov vo vrstvách pomerne nahusto, ony si cestu nájdu. Presýpajú sa vrstvami zeminy každá pár cm, aby nebola vidieť predošlá vrstva cibúľ. Poradie určuje veľkosť cibúľ resp. ktoré cibule majú byť ako hlboko. Ideálne by mala mať cibuľka nad sebou zeminy tak vo výške dvoch takých cibuliek. Ale zemina je ľahká, tak výjdu bez problémov aj z hĺbky. Napr. dáte odspodu narcisy a hyacinty, tulipány a cesnaky a posledná vrstva malé cibuľky – krókusy, modrice a pod. Byvajú aj menej známe a veľmi atraktívne cibuľoviny.
Zvyčajne pri sadení sledujem aj výšku buduceho kvetu a mesiac kvitnutia – aká bude kombinácia v marci, apríli, v máji.
Cibuľoviny sa hnoja ak tak neskôr keď začnu zas ukladať zasoby do cibuliek.
Po odkvete ich vyberám, uskladním a vysadím inde. Po správnosti by sa mali nechať zatiahnuť a zvädnúť všetky vňate, ale to by sa mi na terase nepáčilo, a už sa tam tešia letné kvety. Tak ich povyťahujem a nechám aj s vňaťou dosušiť v bedničkách. Do kvetináčov na terasu dávam vždy nové cibule, aby boli zdravé a plné sily. Kupujem ich online, kde predávajú cibule z Holandska, v sieťkach s obrázkami po 100 ks, sú prvotriedne a výjdu lacnejšie. Výber je obrovský a možnosti nekonečné. 🙂

Na jar po šedivej zime milujem jasné farby. Tohtoročná kombinácia je aj dielom náhody, tak zo záujmom pozerám a čakám na tie premeny. 🙂

A z ktorej stránky to prosím vás objednávate z toho Holandska?

Zuzana Pavligovská Pýtajú sa viacerí, tak vám sem nakopírujem odpoveď aj s tipmi, čo som spisala. 🙂

Cibuloviny nakupujem už niekoľko rokov na slovenskej stranke: https://www.vypestuj.sk/okrasne-cibuloviny

Oni berú od dodavateľa Jub Holland, má na stránke eshop.

Neberú tovar na sklad, objednajú na jeseň cibule v Holandsku podľa objednávok a keď prídu, tak ich doručia. Môžte využiť aj hocijaké iné stránky, čo objednávajú z Holandska. (Nie som s nimi spriaznená ani na neplatia za reklamu).

Čo som sa zatiaľ naučila pri výbere cibuľovín z holandskej ponuky:
Pri výbere si všímajte, že sa dajú kupiť za rôzne ceny:

Podľa balenia – malé balenia s veľkými obrazkami alebo veľké balenia (25, 50, 100…)v sieťkach len malým obrázkom. Keď potrebujete viac cibúľ, takto vás výjdu lacnejšie na kus.

Podľa veľkosti cibúľ pri tej istej odrode. Rozdiel môže byť dosť veľký – čím drahšia tým väčšia cibuľa, tým väčší a dokonalejší kvet. Ale aj lacnejšie budú krásne a budú mať všetko to čo veľké. 🙂

Podľa odrody: Majú drahšie aj lacnejšie odrody – podobné tulipany sú niekedy aj niekoľkonásobne drahšie lebo vzácnejšia odroda. Mne takú netreba, vyberám tie cenovo prítulnejšie. 🙂

Niekedy je zaujímavé vybrať si hotové zmesy, nemusíte kupovať toľko balíkov. Výber ako v cukrárni. 🙂

Holanďania sadia tulipány pomerne husto vedľa seba aby vynikli. Ale aj trsy z viac cibúľ rovnakých tulipánov vyzerajú super.

Ak to chcete vysadiť do záhona a chceli by ste aby tam vydržali viac rokov, tak si všimajte tulipány Darwin hybrid.

Upozorňujem, je to ťažko návykové. A je takmer nemožné si vybrať. 😉

Prosím vás prečo sa majú cibuľky vytiahnuť zo zeme? Ja ich nechám v zemi a zatiaľ mi pekne vždy kvitnú.

Mudra Ness Záleží na druhu cibuľovín, lokalite,… Pri tulipánoch sú také, napr. botanické a staré druhy, ktoré sú na mieste vytrvalé. Ale veľa nových šľachtených odrôd by postupne boli menšie alebo zmizli. (Šľachtitelia nešľachtia primárne trváce, aby predali aj ďalší rok. 😉 ) Videla som video, kde chlapík ukazoval identické záhony tulipánov – prvý mal rok a bol fantastický a druhý dva a bol tak polovičný efekt.
V lete v teple sa totiž tulipánové cibule začnú deliť. Miesto krásnych veľkých cibúľ sa nadelia na malé cibuľky. A tie už kvitnúť nebudú. Museli by sa vysádzať ako cibuľa sadzačka tak dlho, kým by nevyrástli na veľké cibule, čo majú nazbieranej dosť sily vyrobiť kvet. Druhá vec je, že tulipány môžu zožrať háďatká, hryzce, môžu zhniť… Preto sa vyberajú, pretriedia, doplnia a vysádzajú v oktobri do nových záhonov. Nevedela som prísť na to, ako spoznám tie trváce, čo na stanovišti v dobrých podmienkach vydržia roky. Zistila som, že okrem drobných aj väčších botanických odrôd ako Greigii, Kaufmanianna, Fosteriana sú to aj hybridne tulipany ako Darwin hybrid. Napriklad tulipán Darwin hybrid Van Eijk.

Ja som skúsila zasadiť tulipány do truhlikov 2x a stále mi zhnili. Neviem prečo.

Katarína Čelinská Ak su cibule zdrave a pouzijete beznu zeminu z obchodu, dalsia moznost je prelievanie. Cibuloviny netreba prelievat a nemali by stat vo vode, lebo naozaj zhniju. Pouzite kvetinac s odtokovymi dierami. Ked voda odtecie z truhlikov, nezostane stat v obale alebo podmiske? To sa mi casto stava ak vonku pouzijem dekorativny obal bez dierok. Naprsi tam a zostane tam stat voda.
Ked chcete cibuloviny zvlast potesit, na spodok kvetinaca alebo na dno vysadbovej jamy sa moze dat drenazna vrstva, ktorou voda rychlo odtecie (napr. strk, keramzit a pod.)

Iveta Beňová napíšem úplne mimo témy príspevku, no už sa na to chystám dlhšie. Vaše komentáre, názory a rady sú úžasné, obohacujúce, plné informácií, krásnych nápadov a nadhľadu. Vždy sa veľmi poteším, keď vidím, že ste niečo komentovali 🙂 Vďaka , že sa podelíte ❤️