Burina medzi trvalkami

Burina medzi trvalkami

Je dobrý napad vysadiť medzi trvalky mach, aby tam nebolo toľko burín?

Keď sa nechá voľná pôda, tak sa príroda postará, aby ju zaplnila. Mach by bol veľmi pekný v záhone typu lesné zátišie pod stromami – s papradím, hostami a lesnými kvetinkami a jahôdkami. 🙂


Myslela som si, že mach potrebuje tieň a vlahu, ale u nás je mach všade dokonca aj na suchej streche. Voči iným rastlinám pôsobí skôr veľmi konkurenčne, bráni rozrastaniu trvaliek a odstraňovanie je nekonečný boj.


V trvalkovom záhone treba vysadiť viac rastlín, aby sa čím skôr zapojili. Napríklad si ich namnožiť z väčších trvaliek, rozdeliť väčšie kúpené sadenice, dať zatiaľ viac dostupnych lacnejšìch trvaliek, vypestovať zo semienok, vypýtať od susedy… a kým sa trvalky rozrastú doplniť ich vysiatymi letničkami. V zapojenom záhone burina nemá toľko priestoru na rast. A ani ju medzi toľkými kvetmi nevidno. Potom zas vy budete odoberať a rozdávať známym.
Ale pozor pri pýre a podobnej koreňmi agresívnej vytrvalej burine. Tú treba zo záhonu nekompromisne a dôkladne odstrániť čím skôr, inak sa jej nezbavíte a bude navždy prerastať trvalkami.


Proti bežnym jednoročným burinám skúste na záhon namulčovať tak 5 cm sypkého kompostu. Zadrží vlahu, zakryje pôdu, nové burinky sa z neho ľahšie ťahajú, postupne sa zapraví do pôdy.
PS Hľadajte v záhone na fotke burinu. 🙂