Skalka alebo záhon

Skalka alebo záhon

Ak vám môžem poradiť, zmeňte skalku na záhon. Tie kamene vám tam robia komplikácie. Zle sa okolo nich kosí aj pleje. Skalka by musela mať tych skál oveľa viac a to aj v podloží a takmer žiadnu zeminu, aby rýchlo odtekala prebytočná voda. Vysádzala by sa ako alpská záhradka suchomilnými a horskými nízkymi rastlinkami do medzier medzi kameňmi. Keď sa to zaburiní, je to babračka vyplieť, preto je skalka náročná na údržbu.

Keď vám ide o to, aby ste mali pekný kút, zrylujte celý ten roh a pomerne husto vysaďte trvalkami. Bude to nádhera. Záhon stačí obrylovať aby bola pekná hrana, ktorá sa raz za čas obnoví. Dá sa použiť aj neviditeľný plastový obrubník, ale ten nakoniec tiež prerastie trávou. Zamulčujte ich vrecovým kompostom.
Trvalky sa vysádzajú pomerne husto, aby sa čím skôr zapojili, podľa druhu aj 9 na meter. Najkrajšie ukážu, keď dáte vždy viac rovnakých spolu 5-7-9 kusov. Môžete si nechať miesto na cibuľoviny a tiež ich sadiť viac pokope. Ak chcete tradičnú záhradku, pekne ukážu rudbekie, echinacei, vysoké sedumy, floxy, ozdobné šalvie, kocúrniky, ľaliovky, achilei, monardy… Čo vas chytí za srdce. Moderné sú vysoké verbeny a trávy. Ak je tam viac tieňa hosty, heuchery, čerkáče… Na ten kmeň by sa mohol ťahať klematis, teraz majú veľa prekrásnych druhov. Trvalky sa teraz prerieďujú, skúste sa spýtať, kto sa podelí.

Ak vám je drahé to naraz kúpiť, zoberte jeden dva druhy po viac kusov a dosejte zatiaľ letničkami. Teraz je ideálny čas. Môžete skúsiť rôzne, uvidíte, ktorým sa bude dariť. Je ich veľa pekných a nenáročných druhov. Ja milujem krasuľky, koncom leta pekne ukážu cínie a astry. Trvalky ako napríklad echinacei sa dajú dopestovať aj zo semienka.

Úplne iná téma sú hortenzie – ideálne metlinaté a ruže ak je tam dosť slnka, klasické kalinolisté hortenzie, ak je tam skôr polotieň. Je až ťažko vybrať, teraz sú tak krásne druhy zo všetkého.
Príklad výberu https://www.lumigreen.sk/eshop/trvalky/c-52.xhtml