Záhrada tajomstiev

Záhrada tajomstiev

Garten der Geheimnisse alebo slovensky Záhrada tajomstiev sa nachádza v Rakúsku neďaleko Linzu v Stroheime.

Je to jedinečné miesto. Záhrada sa zvažuje dolu kopcom a odkrýva výhľad do diaľky. Už na parkovisku je vám jasné, že vás čakajú krásne pohľady. Pri príchode prejdete popri malej romantickej kaviarni ozdobenej popínavou ružou s posedením na terase so slnečníkmi. Tu si môžete dať koláčik a šálku obľúbeného nápoja a prelistovať záhradnícke časopisy. Za kaviarňou sa skrýva presklená zimná záhrada s krásnym výhľadom na záhradu, ktorá sa využíva na svadby a oslavy.

Už od terasy vidíte celú záhradu ako na dlani a tiež krásny výhľad do ďaleka.

Na okraji záhrady sa nachádza relaxačná zóna s jazierkom. Okraje jazierka sú nezvyčajne vysadené alchemilkou. Pri ňom rastie vŕba a pod ňou je lavička.

Záhrada je vytvorená tak, že ponúka veľké množstvo záhonov kvetov na rez. Z nich sa vytvára výzdoba na svadby. Záhony sú vysadené podľa farieb podľa dúhy. Môžete sa prechádzať a vymyslieť si vlastnú kombináciu farieb a druhov do kytíc.

Cesnak sicílsky – Allium siculum Ucria
Cesnak sicílsky – Allium siculum Ucria

Cesnak sicílsky – Allium siculum Ucria je jedinečná odroda okrasného cesnaku s výnimočne tvarovanymi kvetmi. Farebne sú rôzne, ale vždy je prítomný krémovo-zeleno-červený odtieň. V neskorom lete ho zdobia vzpriamené tobolky, které se dajú využiť v sušených aranžmánoch. Kvitne od maja do júna a dorastá do výšky 90 cm. Pestujte v skupinách minimálne po 5 – 7 cibúľ.

Pôvodne rástli na slnečných stepiach a teplych obladtiach Európy, potrebujú teda svetlé stanovisko s dobre priepustnou zásaditou alebo neutrálnou pôdou. Dobre zvládajú sucho aj menší prísun živín, takže budú dobre prosperovať s ďalšími suchomilnými rastlinami. Sadia sa do zeme alebo do kvetináčov na jeseň do hĺbky podľa veľkosti cibúľ. Potrebujú prejsť mrazom, aby kvitli. Môžete nechať dozrieť aj dekoratívne semienka, ale cibuľku to vysiľuje. Schnúce listy neodstraňujeme kým sa samé neoddelia. V zemi sa samé množia, na pôvodnej cibulke sa vytvoria nové malé cibulky, z kterých budú rásť nové rastliny. 

Informácie sú zo stránky donapo.cz.

V pôvodných krajinách sú ohrozené a chránené, niektorých krajinách, kam boli prenesené sú dokonca označované ako invázne rastliny.

Lupina mnoholistá – Lupinus polyphillus
Baptízia južná – Baptisia australis
Baptízia južná – Baptisia australis

Baptízia južná (Baptisia australis) je dlhoveká trvalka, ktorá dorastá do výšky až 120 cm. Odoláva mrazom až do -23°C. Vytvára 90 až 150 cm vysoké, riedke trsy vzpriamených kvetných stoniek a na nich vzdušné súkvetia motýľovitých kvetov dlhých 45 až 50 cm. Kvety pôvodného druhu sú netradičnej svetlo modrej až jemne fialovo modrej farby, na trhu sa však stretneme i s kultivarmi s bielymi či ružovkastými kvetmi. Prosperuje na slnečných a teplých miestach so suchou až sviežou pôdou. Pôda by mala mať ideálne kyslú až mierne alkalickú pôdnu reakciu, najvhodnejšie sú pre ňu kamenisto-hlinité či piesčito-hlinité pôdy. Je hlboko koreniacim druhom. (Info zo stránky Záhradníctvo Zelený dom, kde majú modrú babtíziu.

Jasenec biely – Dictamnus albus

Dictamnus albus – jasenec biely je aromatickou trvalkou so škoricovo-citrónovou vôňou. Na začiatku leta sa objavujú vzpriamené kvetenstvá nesúce množstvo ružových kvetov s tmavou žilnatinou. Kvitnú od začiatku leta. Používajú sa najmä pre výsadby do suchších, slnečných záhonov. Pri použití treba počítať s pomalším vývojom v prvých rokoch. Po správnom zapestovaní sú to dlhoveké a odolné jedince.

Trvalka rastúca od Číny až po južnú a strednú Európu. Je to typický predstaviteľ teplomilnej flóry. U nás je chráneným druhom. Rastie v nížinách a pahorkatinách, kde sa najčastejšie vyskytuje v lesostepných spoločenstvách.

Informácie sú zo stránky Slovenské trvalky, kde sa dá aj kúpiť.

Hosta, ktorú sme si kúpili v ich obchodíku s trvalkami. 🙂