Múrik s kvetinkami

Múrik s kvetinkami

Otázka na FB:

Ahojte realizovali ste si niekto takýto plot? Chcela by som to mať obojstranne vysadené, orientácia sever -juh (od severu je zavetrie avšak výhľad aj z obývačky – čiže niečo pekné a ďalšia podmienka je aby to bolo celoročne pekné. Závlaha kvapôčková do substrátu. Chcem aby sa mi to tam rozrástlo, čiže aby to bolo celé prekryté. Čo by ste mi odporučili tam vysadiť?

Odpoveď:

Keby som chcela vytvoriť takúto stenu, tak by som sa inšpirovala kamennými múrikmi, kde medzi kameňmi rastú odolné rastliny, ktoré sú mrazuvzdorné a časť roka kvitnú. Alebo na jeseň menia farbu.Takéto rastlinky vyžadujú menej živín a veľmi dobrú priepustnosť. Substrát by mal obsahovať vyšší podiel štrku. Na múriky sa dáva tarica skalná (žlté kvety a počas roka strieborné listy), tarička Aubrieta deltoidea – fialové a biele kvety , plazivé floxy, mliečnik (Euphorbia) – žltté kvety – rôzne kultivary, mydlica, iberka, machovnička… Pozrite si napr. trvalkovú škôlku Viktoria trvalky majú veľa druhov sedumov rôznych farieb…


Veľmi podobné rastliny sa dávajú na zelené strechy. Skalné ruže, materina dúška, sedumy, nízke travy do sucha a pod. Vyberala by som sedumy nielen podľa farby kvetov ale aj listov, tie vidno väčšinu roka, kvety budú čerešnička. Pekne vy mohli ukázať lesné jahôdky.


Do tienisteho miesta by mal ísť substrát, ktorý udrží aj vlhkosť. Tu by som hľadala rastliny vlhkého tieňa, papraďovce, machy, …ale dali by sa cez leto na oživenie dosadiť na ponechané miesta letničkami – napr. previslé begónie s menšímy kvetmi, fuchsie a pod. Tie by na zimu vymrzli. V polotieni by mohla kvitnúť žltá prevísavá Lysimachia nummularia.


Z rastlín, ktoré si podržia cez zimu listy sú napr. heuchery – veľa rôznych druhov rôznych farieb, vinca minor, čemerice… Niektoré gerániá majú na jeseň červené listy.
V každom prípade pôjde o pokus omyl, bude treba skúšať čo tam vydrží a množiť si rastlinky, lebo ich bude treba veľa.

Netuším, ako by to fungovalo v zvislom múriku, ale mne sa na streche darí ešte pažítke, je pekná zelená a kvitne ako fialové guličky. A experimentálne by som tam na jeseň pichla pár botanických drobných tulipánov alebo modrice – aj tie sú nezmary a množia sa.