Vidiecka predzáhradka

Vidiecka predzáhradka

Predzáhradka sa dá vysadiť úplne celá, môžete si tam nechať len chodníček na údržbu. Keď sa trvalky zapoja, burina sa len sem tam cez ne pretlačí. Vo vidieckej predzáhradke bývali vysadené z krov ibišteky – rôzne farby aj tvary kvetov, dobre znášajú rez, ruže popínavé alebo kríkové, orgovány (ale tie pomerne krátko kvitnú), hodili by sa tam aj budleje -milujú ich motýle, vajgely – nenaročné, byvajú aj s panašovanými listami, obsypané červenými, ružovými, bielymi kvetmi, z nižších tavoľníky. Ak chcete niečo vždyzelené, tak vavrínovec ako solitér celkom pekne vyzerá a má biele súkvetia, fotýnia ozdobná na jar červenými mladými lístkami, aukuba panašované listy, znáša tieň.
Do podrastu lesné jahôdky, nezábudky, do tieňa konvalinky…

Ja teraz nedám dopustiť na hortenzie metlinaté – sú krasne, kvitnú dlho a sú menej náročné. Z kalinolistých len odrody, ktoré aj keď vymrznú kvitnú aj na tohtoročných výhonkoch. Označené sú Endless Summer a Forever and Ever.

Z trvaliek bývali v predzáhradkách echinacei, margarétky, rudbekie – majú odrody rôznych farieb, stračonôžky, rôzne zvončeky, šalvie rôznych farieb, fialový kocúrnik, achilea rôznych farieb, nenáročné vysoké rozchodníky. Veľmi nenáročny centrant, ktorý sa vysemeňuje sám. V tienistejšom kúte hosty, heuchery, alchemilka, krásne ale jedovaté digitalisy,…

Ako vidíte, výber je obrovský, škoda nechávať miesto na kôru a kamene. 🙂 Vyberte tak, aby každý mesiac sezóny hviezdila iná skupina rastlín.
Z každej trvalky, ktorú si vyberiete sadiť viac kusov, nepárny počet, ideálne 5 a viac, aby pekne ukázali. Ideálne vyberte také, z ktorých vam odkopnú susedy. 🙂 Kým budú trvalky malé, doplňte ich letničkami.
Zamulčovať môžete aj vyššou vrstvou kompostu. Potom sa trvalky krásne rozrastú a budete rozdávať susedam vy. 🙂