Hortenzie

Hortenzie

Bežné hortenzie kalinolisté kvitnú z pukov, ktoré vznikli minulý rok. Takže tento rok kvitnú len tie, ktoré vznikli minulý rok. Pokiaľ ich spáli mráz, poškodia sa alebo si ich na jar odstrihnete nesprávnym strihom, žiadne nové kvety túto sezónu nevzniknú. Toto bola veľká nevýhoda týchto hortenzií.
Preto sú veľkým hitom na trhu nové druhy hortenzií, ktoré dokážu vytvoriť tento rok puky na nových výhonoch. Sú o niečo drahšie a sú označené značkou výrobcu aj na kvetináči “Endless Summer” alebo “Forever and Ever”. Môžu byť rôznych farieb.

Čo sa farieb týka, keď je hortenzia biela, zostane biela. Keď je modrá alebo ružová, zmení farbu podľa kyslosti (Ph) pôdy. Čím kyslejšia pôda, tým modrejšia hortenzia, čím menej kyslá, tým ružovejšia. Niektoré hnojivá na hortenzie obsahujú látky, ktoré upravujú kyslosť pôdy. Rovnako sa pridáva kyslá rašelina do výsadbovej jamy. Ale pokiaľ pôda nie je prirodzene kyslá (mokrade, rašeliniská…), je ťažké udržať kyslosť pôdy, dážď ju nariedi a vymyje. Preto keď chcete modré hortenzie, treba kyslosť v pôde stále obnovovať. Mne sa páčia aj ružové. 🙂

Ešte existujú novovyvinuté hortenzie kalinolisté, ktoré bývajú označené slovami ako “Magical” a tie menia farbu podľa štádia rozkvitnutia.


Keď sa hortenzii niečo nepáči, môže to byť príliš slnečné stanovisko, to si môžu dovoliť len upršané chladnejšie krajiny. Alebo naopak príliš tienisté stanovisko, potom málo kvitne. A keď jej žltnú alebo svetlozelenejú listy, má chlorózu a nevie prijať železo z pôdy. Vtedy sa pridáva železo napríklad postrekom na listy.

Keď sa hortenziám kalinolistým na danom stanovisku nepáči, este tam môžete vyskúšať iné druhy hortenzií – hortenzie metlinaté ako napr. Limelight (teraz veľmi moderné, veľkokveté, nenáročné, sú druhy aj ružových odtieňov) alebo hortenzie stromčekovité ako napr. biela Anabelle Strong s obrovskými kvetmi alebo ružová Anabelle Pink alebo hortenzie dubolisté (obrovské kry a obrovské zväčša biele kvety).
Všetky tieto kvitnú na nových tohtoročných výhonoch.