Naša záhrada 27.6.2023

Naša záhrada 27.6.2023

Tento párik hrdličiek k nám chodieva už dlho. Chodia sa k nam napiť do jazierka. Jeden pije a druhý zhora stráži.
Na terasu sme vysadili kany do kvetináčov. Keď vyrastú, budú vytvárať zelenú džungľu, v ktorej budem ležať v hojdacej sieti. 🙂
Levanduľa – už tretí rok sa jej darí v podraste ruže v kvetináči na terase. Je to zvláštny druh s malými bobuľkami kvietkov.
Pohľad na záhradu z terasy. Nerezové treláže porastené ružami a klematismi oddeľujú časť záhrady so zvýšeným záhonom.
Vysoká Verbena buonariensis kvitne až na úrovni terasy.
Pohľad na bočný chodník. Dominuje tu pavinič trojlaločný, ktorý porástol betónový múr aj fasádu. Hore je plot z vavrínovca od susedov. V podraste sú tieňomilky – medovka, astilby, bergénia, zvončeky karpatské… Musím odtiaľ odsadiť ľaliovky, odkedy chodník zarástol zeleňou, majú tam málo slnka, aby kvitli. Vzadu v chránenom kúte máme škôlku na priesady. Plánujeme tam dať nádobu na zber dažďovej vody z odkvapu.
Astilby kvitnú pomerne krátko, ale majú krásnu farbu a sú nenáročné.
Vpravo máme pod oknami zložené drevo do krbu a vpravo je opretý zváraný dielec mobilného oplotenia. Kladiem ho z bezpečnistných dôvodov na jazierko, keď k nám prídu deti na návštevu.
Vinič pri plote si už vytvára strapce.
Veľmi sa mi páči gaura, ktorej sa u nás zjavne dobre darí. Rastie a semení sa na kopčeku aj pri jazierku. Jej kvietky vyzerajú ako poletujúce motýliky. Ešte krajšia je v rannej rose.
Na kopček som vysadila lúčne trvalky – margarétky, achiley, centrant, verbenu buonariensis, pomedzi ne rastie gaura. Rozkvitla aj muškátová šalvia od kamarátky. Vyrástli oveľa vyššie ako som čakala, rastie mi tam ďžungľa. Ľaliovky ešte nekvitnú a neviem, kde sa stratila monarda.
Rebríček alebo Achillea filipendulina ‘Cloth of Gold’ – vysoká odroda so sýtožltými kvetmi.
Šalvia muškátová od kamarátky. Kvitnú mi v kopčeku dve.
Verbena buonariensis pridá do záhonu peknú fialovú farbu. V pozadí je hortenzia stromčekovitá od starkej.
Hortenzia stromčekovitá od starkej. Po zime sa strihá tesne nad zem a do júna vytvorí nové výhony a na nich veľké biele kvetenstvá.
Centrant pomaly odkvitá. Zostrihala som odkvitnuté kvetenstvá, aby ešte vytvoril kvety na nových výhonkoch. Centrant vytvára podobné semienka ako púpava. Vďaka tomu sa veľmi ľahko rozosieva v záhone.
Naše malé jazierko porastené leknami rôznych odrôd. V mokrých okrajoch rastú blatúchy, vodné irisy a iné rastlinky a najmä vodná mäta. Okolo rastie najmä gaura – je to jej rozhodnutie. 🙂 Pomedzi ňu sú ukryté hortenzie, sedumy, budleja, trávy, lesné jahôdky…
Výraznou rastlinkou v okolí jazierka je Houttuynia cordata ‘Chameleon’. Veľmi sa jej tam páči. Rozrástla sa na široký vankúš a snaži sa prerastať aj do travnika. Je ozdobná farebnými listmi, ale prave kvitne bielymi kvietkami s vystúpeným stredom.
Tuto bielu vajgelu som skoro na jar výrazne ostrihala. Už mala totiž vyholené staré konare a kvitla len na ich koncoch. Síce kvôli tomu tuto jar nekvitla, ale krásne obrástla novými vetvičkami.
Pohľad na tienustý kút zahrady pod vysokou čerešňou a pod jablonkou. Páči sa tam tieňomilným rastlinäm. Hortenzii Forever and Ever, ktorá krasne zakvitla aj keď na jar vymrzla. Je tam nový rododendrón, ktorý ešte nekvitol a nová papraď. A tiež fialová žlťuška, tá ešte len bude kvitnúť.
Jablonka má pomerne veľa jabĺčok. Len sme ich nestriekali, tak majú zvyčajne červíky.
Hortenzia metlinatá Limelight sa každý rok pekne rozrastie na kraji jazierka. Mala svetlé listy, preto dostala postrek so železom na listy. Nové lístky už majú zdravú tmavšiezelenú farbu.
Pohľad spod čerešne na záhradu.
Krásne ružičky od Davida Austina odrody Shropshire Lad. Už pomaly končia prvú vlnu kvitnutia. V pozadí sa rozrastá klematis.
Pohľad na treláž s ružami od Davida Austina. Vľavo kvitne Lichtfield Angel a vpravo Bathsheba. Tá by mala byť výraznejšie oranžová, ale slnko jej vytiahlo farby.
Iný pohľad na treláž s ružami od Davida Austina. Vľavo Lichtfield Angel a vpravo Bathsheba. Každý deň odstrihavám odkvitnuté ruže, aby sa netvorili šípky. Keď odkvitnú všetky ruže, strihám až dolu k silným listom. Radšej beriem viac, aby sa ruže prevetrali. Trápi ich totiž čierna škvrnitosť listov ruží a nechcem používať chemické postreky. Keď bude bezvetrie, prestrekneme ich bio prípravkami na báze olejov.
Krásne ružičky od Davida Austina odrody Shropshire Lad. Majú tmavšie puky, sýte nové ružučky a postupne na slnku vyblednú.
Pohľad od zvýšeneho gabionového záhona do rohu zährady s veľkou tujou. V záhone teraz rastú kvety a ríbezle, ktoré som chcela presadiť, zemiaky, ktoré každoročne rastú samé zo zabudnutých zemiakov, jahody a nízke priesady paradajok.