Žijte ve své zahrade – recenzia

Žijte ve své zahrade – recenzia

Kurz od Flery “Žijte ve své zahrade” ma veľmi milo prekvapil. Je naozaj veľmi pekne vypracovaný a vedie úplných amatérov k tomu, aby začali inak rozmýšľať nad svojou záhradou. Som vo FB skupine k tomuto kurzu a vidím ako ľudia, ktorí začali úplne od nuly celé rodiny spolu kreslili a vymýšľali svoje záhrady.

Ferdinand Lefler ich vo videách tým procesom previedol, vysvetlil, čo si majú všímať – napr. prvá kapitola je DNA záhrady – do plánu si zakreslia, odkiaľ fúka, odkiaľ svieti, odkiaľ sú pohľady susedov a kam chcú smerovať svoje a pod… Alebo si preklikávate obrázky záhrad a vyberáte, ktoré sa vám páčia a robite si poznámky prečo. Postupne prejde jednotlivymi súčasťami záhrady.


Dôležité je, že veľa hovorí o tom, že záhrada je váš priestor, kde môžete cítiť zas tie príjemné pocity. Sedieť pod jabloňou, opekať si s priateľmi pri ohníčku, počúvať šuchotanie lístia, žblnkanie vody, voňať kvety, pozerať na hviezdy… Čo väm robí dobre. A tiež si spraviť v záhrade každému členovi rodiny aspoň malé miesto pre seba – čo by kto chcel – či už posilku, herňu, zašiváreň, terasku na cvičenie, pestovanie byliniek do kuchyne, miesto na koníčky… Toto je veľká pridaná hodnota kurzu.


Veľmi zaujímavo vyriešil výsadbu trvaliek. Profesionáli navrhli desiatky záhonov na rôzne  stanovištia slnko/polotieň/tieň, vlhko/sucho na veľkosť 2×3 metre. A vysvetlia ako si ich upraviť, keď treba iný rozmer, keď je v strede trávnika, keď na kraji, ktoré trvalky majú rolu hviezdy, ktoré výplne a pod… A tie si ľudia vložia do svojho návrhu a aj si ich môžu v bedničkách rovno objednať. Vysadia si ich a majú už v prvej sezóne úspešný výsledok. A časom môžu sami skúšať niečo pridať a pod.


Sledujem ako sa prekvapujúco dobre urobené plány menia na realitu. Pribúdajú pekné fotky záhrad. Jedna vyhrala v Čechách Zahradu roka. Ale čo je podstatné, ako to tých ľudí chytilo, ako ich to baví, keď si to sami vybudovali. Ako fakt žijú vo svojich zahradách.


Pôvodne skeptickí otcovia rodín teraz prvé chodia z roboty kuknúť, čo nové kvitne na záhrade.  Ďalšie poznávanie rastlín a vylepšovanie príde s rastúcim záujmom. Takže za mňa veľký úspech.