Ipomea

Ipomea

Ja som v tom mala chaos, tak som si to musela upratať. 🙂 Lebo niekto vedľa seba predával na trhu rastlinky bataty a ipomea. Takže ipomea je povojník.

Ipomea purpurea (povojník purpurový) je u nás popínavá letnička, ktorá má pekné fialové alebo modré kvety a listy srdcového tvaru. Vysieva sa zo semien, ktoré vyzerajú ako čierne kamienky, sa na napr. zakrytie nevzhľadných plotov. Treba si dobre rozmyslieť, či si ju vysejete, lebo vyrobí milión semien, ktoré budú na tom mieste vyrastať ešte aj roky neskôr a zelené výhonky budú ovíjať všetky rastliny naokolo.

Ipomea batata je povojník batatový. Ide o rastlinu z teplých krajín, ktorá má veľa variácií farieb a tvarov listov aj farieb a chuti hľúz. Hľuzy sa u nás nazývajú sladké zemiaky a sú kvalitnou a v zahraničí aj významnou potravinou. Je veľmi háklivá na mráz a to aj hľuzy.

Aký je rozdiel medzi ipomeou batatas , ktorá nam zarodí sladké zemiaky a ipomeou batatas, ktorá sa používa ako letnička do kvetináčov kvôli krásnym zdravým listom rôznych atraktívnych farieb a tvarov listov ? V podstate žiadny. Bataty však na vypestovanie hľúz potrebujú pomerne veľa času. Preto ak vám nestačia dekoratívne listy a chcete sa dočkať aj veľkých hľúz, nestačí vysadiť hľuzy ako sadíme zemiaky. Treba dať sladké zemiaky (kľudne z obchodu, ale v bio kvalite) do vody a počkať, kým z nich vyrašia výhonky. Tie sa odlomia a dajú do pohára s vodou zakoreniť. Potom sa pestujú v interiéri a utešene rastú, kým pominie riziko posledných mrazov. Vtedy sa vysadia do ľahšej pôdy tak ako paradajky, zanoria sa aj do polovice do zeme. Listy budú zdobiť záhon alebo padať po okrajoch zvýšeného záhona. Nemali by koreniť, uberá to silu hľuzám. Keď začnú listy žltnúť, treba skúsiť, či sa urodili hľuzy. Poznámka, vraj nemajú veľa škodcov. Ale u nás tieto listy milujú slizniaky. A srnky ožrali všetky listy, nechali len kostrnky.
PS Na foto je pre mňa šokujúca úroda z jednej sadenice, ktorú som pichla úplne na kraj kvetináča s veľkosťou 50x50x200 cm. Doslova sa tam v kúte všetky tlačili vedľa seba. Bežný čajový hrnček ako merítko.