Zalievanie záhrady

Zalievanie záhrady

Mám kvapkovú závlahu aj postrekovú zavlahu vo svahu. Záhrada však prerástla závlahu, treba ju aktualizovať, tak tie časti polievam hadicou. Čo je aj moja forma tešenia sa skoro ráno zo záhrady. Snažím sa polievať viac naraz a menej často.


Všetko to ale záleží od druhu pôdy a nárokov rastlín. Napríklad Jan Nussbauer nepolieva trvalkovú záhradu vôbec. Ale má ju na íloch, ktoré držia vodu aj živiny a trvalky trénuje. 😉 Keď je záhrada na pieskoch, voda vsiakne tak, kam trvalky nedočiahnu. Tam pomáha mulčovanie organikou a zarylovanie organiky a materiálov do pôdy, ktoré fungujú ako špongia, použitie mykorhízy, ktorá pomáha koreňom napojením mycélií a aj častejšia zálievka.

Ja mám čudnú zmes zvetraných granitov a navážky, zhora tvrdé prísušky a dole to neodteká a hnije. Ani srnka netuší koľko kam dať vody. Tak skúšam a kukám aký je stav a ako sa tvária rastliny. Mám tu džungľu, tak sú asi spokojné. Nové záhony polievam a tiež kontrolujem. Medzi zálievkami by mala pôda preschnúť, aby sa ku koreňom dostal aj kyslík.