Cibuľoviny

Cibuľoviny

Tento článok obsahuje fotky z mnohých zdrojov, ktoré som našla na webe. Slúžia mi ako poznámky na rozoznanie cibuliek kvetov.

Agapant – Agapanthus

Amaryllis – Hviezdnik – Hippeastrum

Crinum

Crinum Powelli
Crinum Album – žiarovka

Caladium – Kaládium

Curcuma – Kurkuma

Daylily – Ľaliovka – Hemerocallis

Football Lily – Krvokvet – Scadoxus multiflorus

Nerine Lily – Nerina – Nerine Bowdenii

Eucharis – amazonská ľalia – eucharis amasonica

Ginger lily – Motýlovec – Hedychium coccineum ‘Tara’ (druh zázvoru)

Ginger – Zázvor

Zephyranthus Rain Lily – Dažďová ľalia

Gloriosa Fire Lily Gloriisa rotschildiana

Hľuznatá, juhoafrická lianovitá nenáročná nádhera. Z hľuzy sa pne až do výšky 2 m exotická liana s nádhernými, trvanlivými, ohnivými kvetmi. Pre svoj bujný rast si vyžaduje oporu. Je skvelá v nádobách v byte, na balkóne aj na terase. Na zimu treba ju vybrať a uskladniť podobne ako gladioly pri teplote 5-12 °C. 

Spring star – Ipheion Uniflorum (Triteleia uniflora)

Býva rôznych farieb

Drobná cibuľovina, ktorá v krátkom čase vytvorí bohato kvitnúci koberec. Listy sú lesklé, silne voňajúce po cibuli najmä po rozdrvení. Kvety voňajú intenzívne medom. Môžu byť fialovej, modrej, bielej farby a ich odtieňov. Majú výrazné 6 lupienkové kvety na 20 cm stonkách.

Tritonia – Flame flowers

Tritonia – malé cibuľky podobné krókusu
Tritonia mix farieb

Tritonia, also known as “Flame Flowers” are little beauties that produce a mass of flowers in late Spring. Very hardy and easy to grow they prefer a sunny well drained position and are best planted in groups of twenty or more. A native South African plant they provide a brilliant display of rose, white, salmon, lilac, orange, and flame with 3-5cm flowers in profusion.

Ranunculus – Iskerník

Anemone – Veternica

Anemone nemorosa
Anemone blanda
Anemone coronaria
Anemone hupensis

Tento rod má široké zastúpenie, ale aj využitie a zahŕňa okolo 120 druhov, vytrvalých rastlín. Veternice prežívajú pomocou podzemných hľuznatých, mäsitých častí. Môžeme ich rozdeliť na tri skupiny a to na skoré jarné, letné a tie, ktoré kvitnú od konca leta do jesene. Niktoré druhy nie sú úplne mrazuvzdorné a môže sa stať, že zimu jednoducho neprežijú.

Chincherinche – bledavka – Ornithogalum thyrsoides

Babiana

Babiana stricta je exotická trvalka podobná frézii, oproti ktorej je menej náročná. Pôvodom pochádza z južnej Afriky. Kvety v tónoch ružovej, fialovej a modrej farby vyrastajú z plochých chlpatých listov. Z jednej malej cibuľky vyrastie aj niekoľko kvetov, ktoré príjemne voňajú.

Skvele sa hodí do kvetináčov na terasu či balkón. Bibiany neznášajú zamokrenú pôdu a milujú slniečko. V našich podmienkach v zime neprečkajú, iba vo výnimočných situáciách, kedy sú prikryté hrubou vrstvou. Radšej ich ale na jeseň vyberte a uskladnite v suchej, tmavej miestnosti, kde je teplota okolo 10 °C.

  •  Výsadba od marca do júna
  • Kvitne od júla do októbra
  • Výška rastliny 15 až 20 cm

Fresia – frézia

Frézie pochádzajú z Južnej Afriky, vyžadujú veľa svetla (aspoň 8 hodín denne) a tepla teda slnečné stanovište v závetrí. Udržujeme im stále vlhkú zeminu, zalievame ich pravidelne odstátou alebo dažďovou vodou, v čase rastu zalievame viac – ale opatrne, neznáša premokrenie. Na zimu treba odložiť cibuľky do bezmrazej miestnosti.

Muscari – modrice

Ixia

Ixia mix farieb

Ixia pochádza z južnej Afriky a dnes je obľúbenou dekoratívnou kvetinou aj u nás. Rastliny majú dlhé stonky, na ktorých začiatkom leta vykvitá množstvo pestrofarebných kvetov. Dobre sa im darí v prekyprenej, humóznej pôde na slnečných stanovištiach.

Brodiaca – Triteleia

Sparaxis – cigánsky kvet