Plánovaný záhradný výlet do Anglicka II

Plánovaný záhradný výlet do Anglicka II

Sisinghurst

Retro Collective

Do našej trasy treba zahrnúť aj ciele, ktoré potešia milovníka starých počítačov. 🙂 Konkrétne priestor Retro Collective v starom mlyne v Stroude západne od Oxfordu. Návštevu by bolo dobré smerovať na sobotu dopoludnia, kedy je pravidelne otvorené a treba sa vopred nahlásiť. Dopoludnia je otvorené The Cave Computer and Console Gaming Museum a po druhej je otvorené Arcade Archive.

© THE RETRO GROUP LTD
BELVEDERE MILL CHALFORD STROUD GL6 8NS

Oxford Botanic Garden

Po prehliadke múzea sa môžeme presunúť do Oxford Botanic Garden. Cesta trvá cca 1:20 hod.

Botanická záhrada je otvorená od 10:00 do 17:00 s posledným vstupom o 16:00 hod. Doporučujú vopred si zarezervovať lístky, v sezóne môže byť ich počet obmedzený.

Cotswolds Gardens

Tu je zoznam záhrad v Cotswolds, keby sme mali viac času.

https://www.cotswolds.com/blog/blog-post/2019/06/cotswold-gardens-b65

Hidcote

Hidcote Bartrim, near Chipping Campden, Gloucestershire, GL55 6LR

Záhrada National Trust Hidcote v severnej časti Cotswollds je jednou z najznámejších až ikonických britských záhrad. Preslávila sa vtedy novou myšlienkou “záhradných izieb”. Keď sa záhrada rozdelí na menšie priestory, každý môže mať iný charakter a preto je oveľa zaujímavejšia pre navštevníka. Vytvoril ju Američan Lawrence Johnston v sídle jeho matky.

Pretože ide o tak slávnu záhradu, má veľmi vysokú návštevnosť a to aj organizovaných zájazdov. V sezóne je otvorená 11:00 do 16:00. V dopoludňajších hodinách pred 13:00 sa preto silno doporučuje kúpiť si vopred lístok na parkovisko. Uvoľňujú sa na predaj vo štvrtok na dva týždne dopredu a to online na Rezervácia Hidcote alebo zavolaním na číslo 0344 249 1895. Návštevu by sme teda mali plánovať skôr na čas medzi 13:00 a 16:00 hod.

PS Mnohí v recenziách tvrdia, že zážitok z návštevy môže pokaziť ten tlak navštevníkov. Že je veľa iných krasnych záhrad, kde sa poprechádzate takmer sami. Ale zas rada by som Hidcote videla na vlastné oči.

Slávny červený záhon v záhrade Hidcote (foto Susan Rushton)

Biddenden Road, near Cranbrook, Kent, TN17 2AB Záhrada Sisinghurst je ďalšou ikonickou záhradou Británie. Vybudovali ju Vita Sackville-West a Harold Nicolson. Rovnako je masívne navštevovaná. V sezóne je otvorená denne od 11:00 do 17:30 (vstup musí byť dostatočný čas pred zavretím).

Slávna biela záhrada v Sissinghurst (foto National Trust Images/Andrew Butler)

Munstead Wood

Heath Lane Godalming Surrey GU7 1UN Záhrada bola v roku 2023 uzavretá pre návštevy kvôli rekonštrukcii. Pred návštevou treba skontrolovať dostupnosť!

Kew Botanic Garden, London

Daily, 10am to 6pm (last entry 5pm)

Botanická záhrada Kew Gardens v Londýne je od mája do augusta otvorená v pracovné dni od 10:00 do 19:00 hod s posledným vstupom o 18:00, cez víkendy a sviatky až do 20:00. Doporučujú skontrolovať pred návštevou, či nemajú plánované uzáveru kvôli úpravám alebo akciám. Napríklad v dňoch 8.-14.7. sa zatvara už o 17:00 kvôli koncertom Kew the Music.

V každom prípade, na záhrady v Kew si treba nechať celý deň, lebo je rozľahlá a ponúka veľa atrakcií.

Mapa Kew PDF

Stratford upon Avon

Ak by sa nám podarilo zaplanovať do cesty Stratsford-upon-Avon, rodisko Williama Shakespeare, bolo by to zaujímavé. Mesto ke jedinečné svojou historickou architektúrou aj záhradami.