Hortenzie

Hortenzie

Keď sa hovorí o hortenziách, ľudia majú väčšinou na mysli práve hortenzie kalinolisté. Zrejme preto že sa najčastejšie dajú kúpiť v záhradníctvach.  Hortenzií je však oveľa viac druhov, jedna krajšia ako druhá a majú aj rôzne požiadavky na pestovanie. Čo je veľká výhoda, keď sa hortenziám kalinolistým u vás nedarí.  

Čo majú všetky hortenzie spoločné je to, že kvitnú dlho atraktívymi veľkými kvetenstvami a spravia v záhrade parádu na dlhú časť sezóny. Dokonca sa doporučuje ponechávať hortenziám súkvetia  na stonkách aj po vyschnutí. Pridávajú zaujímavosť záhrade v neskorej jeseni, ale aj v zime, keď sa na nich vytvorí srieň.

Hortenzia kalinolistá (Hydrangea Macrophylla)

Hortenzie kalinolisté sú klasické známe hortenzie, ktoré si kúpite niekedy aj v bežnom supermarkete. Ponúkajú veľké súkvetia guľovitého tvaru s množstvom odtieňov. Dajú sa kúpiť aj šľachtené odrody, ktoré majú nezvyčajné farby alebo dokonca počas kvitnutia menia farbu.

Ako pestovať
Tieto hortenzie sú najcitlivejšie na správne stanovisko v záhrade. Uprednostňujú vlhkejšiu pôdu a skôr tienisté miesto. Pokiaľ túžite po modrých a fialových hortenziách, musíte im vytvoriť podmienky, aké majú v oblastiach odkiaľ pochádzajú – treba ich zasadiť do vlhkej kyslej pôdy a hnojiť špeciálnym chemicky kyslým hnojivom na hortenzie. Tam, kde je pôda skôr zásaditá, hortenzie majú odtiene do ružova.  Hortenzie kalinolisté na slnku trpia a majú často spálené listy. 
Ale keď im sadne miesto, vyrastú aj na väčšie kry obsypané kvetmi. Kvety vydržia pomerne dlho vo váze a keď sa tam nechajú, postupne uschnú a dajú sa použiť do sušených kytíc. 
 
Kvitnú na starom dreve
Kvitnú totiž len minuloročné puky a keď ich poškodí mráz alebo horlivý záhradník s nožnicami, hortenzie v novej sezóne nezakvitnú. Preto sa hortenzie kalinolisté po odkvete nestrihajú – pripravili by ste sa o kvety na ďalšiu sezónu.  Doporučuje sa ponechaťodkvitnuté súkvetia na rastline po celú sezónu, lebo chránia púčiky pred mrazom a ostrihať ich až na jar. Vtedy už vidieť nové púčiky a nechtiac si ich neodstrihnete. Z rovnakého dôvodu je slabinou týchto hortenzií citlivosť na mráz. 
 
Dobrou správou je, že sa podarilo vyšľachtiť nové odrody ´Endless Summer´ a ´Forever and Ever´, ktoré kvitnú aj na nových jarných prírastkoch. Sú drahšie, ale je to riešenie do oblastí, kde hortenziám puky cez zimu vymŕzajú a už nekvitnú na veľké sklamanie pestovateľov.
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Hortenzia stromčekovitá (Hydrangea aborescens) napr. ´Annabelle´
 
Túto hortenziu som dostala od starkej. Odkedy si pamätám, kvitla takáto hortenzia pri bráničke do jej záhradky a mala prekrásne najprv zelenkavé a neskôr žiarivo biele guľovité súkvetia.
 
Ako pestovať
Hortenzia stromčekovitá je oveľa menej náročná na stanovisko, vydrží aj na mieste zaliatom slnkom a zvládne aj mrazy bez ujmy na kvitnutí.
Tieto hortenzie totiž kvitnú na nových výhonoch. Staré výhony sa ostrihajú takmer k zemi a na jar  medzi nimi začnú rašiť nové výhony. Tie narastú aj meter dlhé a na nich sa vytvoria veľké kvetinové gule. 
 
 

 

 

 

 
 
 
 

 

Už vyšľachtili aj odrodu Anabelle Strong, ktorá má ešte väčšie kvetenstvá a pevnejšie stonky, aby ich uniesli.
 
 
 
Hortnezia metlinatá (Hydrangea paniculata)
 
Tieto hortenzie sa nazívajú paniculata pretože mjú kvetenstvo kónického tvaru (paniculata = latnatá, metlinatá).
Sú oveľa nenáročnejšie na podmienky. Nevyžaduje kyslú ani mimoriadne vlhkú pôdu. 
Pestujem ju do tvaru stromčeka. Má veľa krásnych odrôd. Prvú som si kúpila bielu  s kvietkami ako ozdoby na nevestu. Potom som si dokúpila hortenzie Limelight (zelenkavo biela, neskor jemne zružovie) a Vanilla Fraise (biela a neskôr ružová – vyzerá ako vanilkovo jahodová zmrzlina 🙂 ) Limelight mi už kvitla, Vanilla Fraise ešte nie, ale žiaľ zasadila som ju na miesto, ktoré sa neskôr ukázalo, že je podmáčané. Strihať sa vôbec nemusia, iba ak by si to miesto vyžadovalo. Odkvitnuté kvetenstvá sa odstihujú na jar. 
 
Hortnezia metlinatá (Hydrangea paniculata) ´Limelight´
 

 

 
 
 
 
 
Hydrangea Fire Light (link)

 

 
Hortnezia metlinatá (Hydrangea Paniculata)
 

 

 

 
 
 

 

 

 
 
 
Hortenzia dubolistá (Hydrangea quercifolia) ´Snowflake´
 
Túto hortenziu som si kúpila vo výpredaji – mala hnedé lístky a jedno súkvetie s plnými kvietkami, ktoré ma prilákalo. Vyzerala ako chúďa, ale inú nemali. Vôbec som netušila akú krásku  som si domov priniesla. Rozrástla sa na bočnej záhrade a každý rok prináša nožstvo obrovskyých súkvetí. Ponechávam ich na kríku až kým nezhnednú. Nemá žiadne zvláštne nároky na pestovanie. Listy sú na jeseň hnedočervené.

 

 

 

 

 

Sfarbenie listov hortenzie dubolistej na jeseň.  Podľa tvaru listov pomenovali aj hortenziu.
 

 

Leave a Reply